Felix Decavel
Felix Decavel Sport 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De hypocriete reactie van FIFA op homoseksuele voetballer Jankto

Gisteren ontplofte een kleine bom in de macho voetbalwereld. Jakub Jankto, speler van Sparta Praag, kwam uit zich als homoseksueel. Een gedurfd voorbeeld dat hopelijk meer lotgenoten moed inspreekt. Dit zijn de mooiste reacties op de coming-out van de Tsjechische middenvelder. En dan was er nog de FIFA.

Helaas is het nog steeds groot nieuws wanneer een professionele voetballer uit de kast komt. Jakub Jankto is dan ook de eerste actieve speler op het hoogste niveau in Europa die voor zijn homoseksuele geaardheid uitkomt.

De meeste reacties die we zijn tegengekomen zijn positief, al steekt er één bovenuit die ruikt naar hypocrisie. Niet waar, FIFA?

Reactie FIFA op coming out van Jakub Jankto

Dat de FIFA een selectief geheugen heeft, zal weinig voetbalvolgers verbazen. Maar vergaten ze nou echt wat er allemaal gebeurd is op het WK in Qatar, nog geen twee maanden geleden? Hoe dan ook behoorden de bobo’s van de machtigste sportorganisatie ter wereld zonder twijfel tot de grootste mafkezen van het voetbalfestijn.

De reactie van de FIFA op de coming out van Jakub Jantko is op het eerste zicht wel heel mooi, maar op het tweede eerder een doorn in het oog voor de gehele LGBTQ-gemeenschap die een weggewuifd verzet aantekende tegen de toekenning van het WK aan Qatar. Voetbal is inderdaad voor iedereen, tot de geldkraan wordt dichtgedraaid. En waarom mag de Pride-vlag nu wel? We vragen ons in ieder geval af wat Jakub Jankto zelf denkt over de hypocriete reactie van de FIFA.

Voetbalwereld reageert

Gelukkig steekt de rest van de voetbalwereld de uit de kast gekomen voetballer wel een gemeend hart onder de riem. Heeft Ajax nog middenvelders nodig trouwens?

En sorry KNVB, hij speelde al voor de Tsjechische nationale ploeg, dus kan de speler het middenveld van Oranje niet komen versterken.

Ook Josh Cavallo, de Australische professionele voetballer die in 2021 uit de kast kwam, betuigt zijn steun aan Jakub Jantko.

Klik op de tweet van Jakub Jankto om alle reacties uit de voetbalwereld te lezen op zijn coming out.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.