Pim Jansen
Pim Jansen Eten & Drinken 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

5 verrassende afrodisiaca voor je Valentijnsdag-diner

Je gaat natuurlijk voor je date of vriendin koken tijdens Valentijnsdag (of op een ander romantisch moment). Altijd leuk eens te experimenteren met een afrodisiacum. We zetten een diner vol verrassende lustopwekkende voeding voor je klaar.

Het is aan te raden om van te voren subtiel te laten vallen dat je kookt met afrodisiaca. Ten eerste ben je dan eerlijk, ten tweede vergroot je hiermee de kans op een placebo-effect.

Lustopwekkende voeding voor Valentijnsdag

Want ook al worden de onderstaande voedingsmiddelen al jaren als afrodisiacum beschouwd, de wetenschap blijft erover bakkeleien. Goed, de keuken in.

1. Cannabis

Te beginnen bij het dessert en onze persoonlijke favoriet, cannabis. Een middel dat door de Maya’s al als afrodisiacum gebruikt zou zijn. Het samenspel van verschillende neurotransmitters die worden geactiveerd in de hersenen, zoals dopamine en serotonine, kunnen leiden tot positieve effecten op het seksleven.

afrodisiacum, afrodisaca, valentijsdag, date, diner, lustopwekkende voeding, cannabis cupcakes
Sweet! (Afbeelding: Unsplash)

Stoffen in cannabis kunnen ook inwerken op pijnreceptoren, wat veel vrouwen als prettig ervaren tijdens het bedrijven van de liefde. We zouden zeggen: maak een romantisch opgemaakte Cannabis Cupcake tijdens Valentijnsdag. Met chocolade erin, want dat schijnt ook te werken.

2. Oesters

Maar je start het diner tijdens Valentijnsdag natuurlijk met oesters. Toegegeven: niet echt verrassend. Staat algemeen bekend als libido-verhogend, dus een placebo-effect is er sowieso. Bevat veel zink, dat van vitaal belang is voor de gezonde werking van het mannelijke voortplantingssysteem. Baat het niet, dan schaadt het niet, want deze jongens zijn los van de werking enorm gezond.

gratis, schelpdieren, zoeken, nederlandse stranden, oesters, mosselen, kokkels, scheermessen
Altijd lekker, een oestertje (Afbeelding: Unsplash)

3. Champagne

En wat drinken we daarbij? Juist, champagne. Vanwege het hoge histamine-gehalte staat de drank bekend als afrodisiacum. Daarnaast is het ook gewoon chique tijdens Valentijnsdag en zwemmen de lustopwekkende oesters er maar al te graag in rond.

afrodisiacum, lustopwekkende voeding, champagne, valentijnsdag, diner
(Afbeelding: Unsplash)

4. Truffels

Oké, het wordt geen goedkoop avondje, maar wel een lustopwekkend smaakfestijn. Aan het Franse hof hoopte Madame de Pampadour (1721-1764) dat ze door het eten van truffels de seksdrift van koning Lodewijk XV kon bijhouden. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor truffel als afrodisiacum. Maar het beeld alleen al dat jij een vers truffeltje over je risotto schaaft, is al een winnaar. Bekijk hier een recept.

risotto, truffel, biertip
(Afbeelding: Unsplash)

5. Artisjokken

Van asperges is bekend dat ze als afrodisiacum worden gezien, maar volgens veel Fransen is een artisjok pas echt lustopwekkende voeding. Haal ze voor je diner tijdens Valentijnsdag niet uit een potje, maar maak ze vers. Simpeler dan je denkt, het staat mooi en de smaak past prima bij die truffelrisotto. Bekijk hier een recept.

afrodisiacum, afrodisaca, valentijsdag, date, diner, lustopwekkende voeding, artisjokken
(Afbeelding: Unsplash)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.