Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 24 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands gezinsauto 2.000 euro goedkoper door EV-subsidie

Middels een (nog altijd) rijkgevulde subsidiepot probeert de overheid de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren. Wij vonden een populaire gezinsauto als occasion waar deze subsidie voor geldt.

Aan de subsidie zijn namelijk enkele eisen verbonden. Zo moet de actieradius van de EV minstens 120 kilometer zijn volgens de WLTP-meetmethode. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je gaat handelen in elektrische auto’s waar deze subsidie voor geldt. De occasion moet dan ook minstens drie jaar op jouw naam blijven staan.

Nog 32 miljoen euro voor elektrische auto’s

Verder moet de nieuwprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro liggen. Een Audi Q8 e-tron-occasion zit er dus niet in. De subsidie is geldig tot eind 2023 en op dit moment zit er nog ruim 32 miljoen euro in de pot.

Dankzij subsidie kost deze elektrische auto minder dan 9.000 euro

Door naar de elektrische Hyundai Kona. Het model is vanaf dag één mateloos populair, vanwege zijn schappelijke prijskaartje voor EV-begrippen, waardoor (op de duurste uitvoeringen na) een Kona-occasion in aanmerking komt voor de subsidie.

Hyundai Kona Electric occasion subsidie tweedehands elektrische auto
(Afbeelding: Hyundai)

Op verkoopsite Gaspedaal.nl vind je elektrische varianten van de nog altijd jonge Kona al voor minder dan 25.000 euro. Het model komt in aanmerking voor de subsidie, dus van de vraagprijs kun je direct 2.000 afstrepen.

Hyundai Kona Electric als occasion

Wat krijg je voor dat geld? Een deugdelijke B-segmenter met 39 kWh- of 64 kWh accupakket. Als je niet om de haverklap aan de laadpaal wil staan, kun je beter voor die laatste kiezen. De WLTP-actieradius daarvan bedraagt 484 kilometer. Wie voor deze occasion kiest, moet in de praktijk rekening houden met ongeveer twee derde daarvan.

Elektrische auto opladen het goedkoopst in deze gemeenten

Wegens succes verlengd, dacht men in Zuid-Korea. Later dit jaar zul je de eerste exemplaren van de tweede generatie Hyundai Kona op straat zien rijden. Manners was bij de onthulling van dat model.

Subsidie voor (gebruikte) elektrische auto’s

Ook veel van deze tweede generatie Kona’s komen in aanmerking voor de subsidie. Deze geldpot is namelijk niet alleen bedoeld voor occasions, maar ook voor nieuwe auto’s. Het is om die reden dat Tesla meermaals de prijzen van zijn Model 3 en Model Y heeft verlaagd. Dit om binnen verschillende subsidieregelingen te vallen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.