Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 12 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

De verrassend hoge subsidie voor een elektrische auto in 2024

De vraag naar elektrische auto’s valt een beetje tegen. Om autokopers te stimuleren voor een elektrisch model te kiezen, mag in 2024 meer subsidie uit de SEPP-geldpot gevist worden dan gedacht.

SEPP staat voor Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Deze financiële prikkel heeft de overheid bedacht om de verkoop van elektrische auto’s aan te jagen. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025.

EV minder populair ondanks subsidie

Voor 2023 werd 67 miljoen euro beschikbaar gesteld om de EV-verkoop te stimuleren. Inmiddels zijn we in november en is nog altijd zo’n 30 miljoen euro beschikbaar. Opvallend, want vorig jaar duurde het slechts vijf maanden voordat de subsidiepot van 71 miljoen euro was leeg gehengeld.

Ondanks de subsidie zijn elektrische auto’s minder in trek. Dat heeft onder meer van doen met de wegvallende voordelen voor EV-rijders. Waar je vooralsnog geen cent motorrijtuigenbelasting betaalt als elektrischeautobezitter, betaal je vanaf 2025 een kwarttarief. En vanaf 2026 zelfs het voltarief. Een flinke domper. Zeker gezien deze belasting deels bepaald wordt op basis van voertuiggewicht. En laat elektrische auto’s door de accupakketten nou net loodzwaar zijn.

Autokopers huiverig voor elektrische auto

Een andere reden is dat het nog lastig is de afschrijving van een EV in te schatten (zeker door een onvoorspelbare Elon Musk). Daar komt bij dat het zeer kostbare accupakket mensen zorgen baart. Ja, veel fabrikanten bieden garantie op de batterij. Maar begeeft de accu het ná de garantietermijn, dan moet je de spaarrekening leegroven.

Tweedehands gezinsauto 2.000 euro goedkoper door EV-subsidie

Volkswagen-CEO vertelde Manners tijdens de onthulling van de ID.2all dat de waarde van een elektrische auto voor 40 procent uit batterijkosten bestaat. Het vervangen van een accupakket kost dan ook al gauw meer dan 10.000 euro.

SEPP in 2024

Dit alles weerhoudt kopers ervan voor een elektrische auto te kiezen. De overheid ziet dat ook en dus is besloten de subsidie komend jaar op hetzelfde niveau te houden. Het plan was eigenlijk de SEPP verder af te bouwen. Vorig jaar kon met nog 3.350 euro krijgen bij de aanschaf van een elektrische auto, dit jaar was dat al 2.950 en in 2024 zou dit verder worden teruggebracht tot 2.550 euro.

Dat idee wordt nu dus geschrapt, want ook volgend jaar kun je nog 2.950 euro subsidie krijgen voor de aankoop van een elektrische auto. Het subsidiegeld waar dit jaar geen aanspraak op wordt gemaakt, gaat dan ook in de pot van volgend jaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.