Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 12 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo ziek veel goedkoper is de zorg in België dan in Nederland

In Nederland zijn zojuist de verhoogde zorgpremies bekendgemaakt, ondanks lagere zorgtoeslagen in 2024. Tijd om naar België te verhuizen, waar de zorgverzekering krankzinnig veel goedkoper is.

Zoek niet verder. Hier vind je een overzicht per zorgverzekeraar van de verhoogde zorgpremies in Nederland. Al steek je na het lezen van onderstaand artikel ongetwijfeld en voorgoed de Zuiderse grens over.

Zorgverzekering in Nederland vele malen duurder dan België

Ook in België ben je verplicht een ‘ziekteverzekering’ af te sluiten. Echter voelen Belgen in loondienst daar nauwelijks iets van. Dit wordt namelijk gedekt in het salaris met een zogeheten sociale bijdrage die automatisch van het loon wordt afgehouden.

Je zou denken dat het verschil in bruto en netto salaris daardoor veel groter is dan in Nederland, maar niets blijkt minder waar. Het gemiddelde jaarsalaris in België komt op nettobasis uit op 40.821 euro tegenover een jaarlijks gemiddeld nettosalaris van 43.729 euro in Nederland.

Belgische basisverzekering

Bovendien moet je in België geen eigen risico betalen, alleen een jaarlijkse lidmaatschap bij de zorgverzekeraar (‘ziektefonds’ of ‘mutualiteit’ genaamd over de grens). En dit dekt zo goed als alle kosten.

  • bezoeken en raadplegingen van huisartsen en artsen-specialisten
  • verzorging door kinesitherapeuten
  • verzorging door verpleegkundigen en diensten voor thuisverpleging
  • tandverzorging
  • verlossingen
  • prothesen, rolstoelen, verbanden en implantaten
  • ziekenhuisverpleging
  • thuishospitalisatie (in sommige gevallen)
  • verzorging in rustoorden voor bejaarden
  • revalidatiezorg

Hierboven zie je de voornaamste medische kosten die zorgverzekeraars wettelijk verplicht zijn terug te betalen in België bij een basisverzekering. Ook het gros van de medicijnen en tandartsbezoeken wordt (deels) vergoed.

Belgische bijdrage / zorgpremie per ziektefonds

Symptomen bepaald en diagnose gesteld. In de tabel hieronder zie je hoeveel een lidmaatschap bij Belgische zorgverzekeraars jaarlijks kost voor één volwassene. En om extra zout in de wonden te strooien, hebben we dit door twaalf gedeeld om te kijken op hoeveel dit uitkomt op maandbasis. Nog even ter herinnering: in Nederland zal je al gauw 150 euro per maand kwijt zijn aan je nieuwe zorgverzekering. Gebit niet inbegrepen.

Ziektefonds Jaarlijks Maandelijks
Helan € 114 € 9,5
Liberale Mutualiteiten € 105 € 8,75
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen € 99,96 € 8,33
Christelijke Mutualiteit € 99 € 8,25
Socialistische Mutualiteiten € 97,20 € 8,1

De voorlopig goedkoopste zorgpremie in Nederland (van Menzis) zal je op jaarbasis 1.683 euro kosten. Dat is 1.376 procent (!) duurder dan de duurste zorgverzekering in België. Om ziek van te worden.

Michelinsterren 2023: zoveel lekkerder is België dan Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.