Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 12 nov 2023
Leestijd: 8 minuten

Interview | De broers achter dé Nederlandse Netflix-film van 2023

Crypto Boy schoot sinds de première als een pijl omhoog op Netflix. De nieuwe hit komt uit de hoed van een jonge Nederlandse regisseur, met zijn nog jongere broer die de hoofdrol vertolkt. Maar zijn beiden ook zelf cryptobro’s? Manners kwam erachter in een boeiende babbel met Shady en Shahine El-Hamus.

Crypto Boy bezette bijna de eerste plaats van best bekeken films in Nederland. Alleen een Hollywoodproductie met stand-up comedy-legende Bill Burr hield de prent van eigen bodem van een gouden plak op Netflix.

Maar zelfs Old Dads spelen een rol van betekenis in de nieuwe Netflix-hit van Shady El-Hamus (De Libi, Forever Rich). Want naast broer Shahine (Bestseller Boy), acteert ook vader Sabri (Oogappels) de pannen van het dak in Crypto Boy.

Shady en Shahine El-Hamus over Crypto Boy

Of dat tot slaande familieruzies leidde op de set lees je hieronder, in ons gesprek met de getalenteerde gebroeders El-Hamus. Het plot van de Netflix-film: na een ruzie met zijn vader valt een jonge man voor de aantrekkingskracht van crypto en de verleidelijke beloften van een ondernemer over financiële onafhankelijkheid. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, en echt bestaand eettentje heeft daarin een centrale rol.

Egyptische burrito in Amsterdam

Een Egyptenaar die naar Amsterdam komt om een Mexicaans restaurant te openen. Hoe ben je op dit wel heel specifieke idee gekomen?

Shady: Een vriend van me klaagde altijd dat er geen goeie burrito’s te vinden waren in Amsterdam. Plots kwam hij met een restaurant op de De Clercqstraat in Oud-West op de proppen. Maar toen we daar gingen eten, kon je voelen dat het al heel lang bestond. Het was geen hipstertentje, zeg maar. En we werden daar bediend door een wat oudere man die in het Arabisch met zijn zoon sprak. Het restaurant heet ook Burrito (nvdr: aanrader, vijf sterren!) trouwens en het wordt nog steeds gerund door dezelfde mensen. Dat vond ik gewoon heel herkenbaar en mooi. Ze weten ook van de film en we hebben toestemming gekregen om de naam Burrito te mogen gebruiken.

Shahine: Het ontmoetingsfeestje met de hele cast en crew hebben we ook daar gegeven om wat inspiratie op te doen.

Crypto Boy raakt veel thema’s aan die momenteel in Amsterdam en Nederland spelen; wooncrisis, gentrificatie, verschillen in generaties en de kloof tussen arm en rijk. Maar waar lig je het meest van wakker?

Shady: We wilden geen film over één thema maken, maar eerder een film over verbinding en over het gebrek aan die verbinding, het gebrek aan contact. Daar lig ik het meest wakker van. Over hoe gemeenschappen uit elkaar gedreven worden of zoals in de film mensen soms zichzelf uit elkaar drijven omdat ze goudkoorts krijgen en denken zelf een beter leven te kunnen regelen. We leven steeds individualistischer. Er spelen dus veel thema’s in Crypto Boy, maar allemaal hebben ze dezelfde onderliggende gedachte: een gebrek aan verbinding.

A24, Paul Thomas Anderson en Sam de Jong

Je bent een jonge filmmaker met een heel indrukwekkend palmares. Wie is jouw grootste inspiratiebron in de filmwereld? Of kijk je niet naar wat anderen doen en probeer je vooral een eigen pad te effenen?

Shady: Nee, je kijkt natuurlijk altijd naar wat anderen doen. A24 is bijvoorbeeld een studio waar ik naar opkijk. Ze hebben een gulden middenweg gevonden tussen indiefilms en het toch commercieel maken voor een groot publiek. En een van mijn favoriete filmmakers is Paul Thomas Anderson, maar ook in Nederland zie ik echt wel een interessante, nieuwe generatie opstaan met bijvoorbeeld Sam de Jong.

Je hebt al eens eerder met je vader Sabri gewerkt in Forever Rich en De libi, maar dat waren vooral kleinere rollen. Waarom had je nu zoiets van: ik wil mijn familie hierbij betrekken?

Shady: Dat was een beetje een droom die ontstond, maar ik ben ergens ook blij dat we dit niet al bij mijn debuutfilm gedaan hebben. Mijn vader heeft zich door de jaren heen al laten zien. Maar inmiddels heeft Shahine zich ook echt ontwikkeld en bewezen als acteur. Toen ik hem zag spelen en zag groeien, begonnen mijn handen te jeuken. Ik kreeg zin om met hem aan de slag te gaan en hem als het ware te kneden. Als regisseur heb je dat soms met acteurs: ‘met hem wil ik samenwerken.’

Familieruzies op de set

En tot hoeveel slaande familieruzies leidde dit op de set?

Shady: (lacht) Het gaat ook om vertrouwen. Gelukkig zitten we niet zo in elkaar dat we vaak ruzie maken. We hebben het vooral heel leuk en zijn ook gewoon vrienden. Maar het is wel zo dat je veel minder filters hebt, waardoor je makkelijker kan communiceren. En dat is niet ruzie maken, maar gewoon hoe je praat met iemand die je vertrouwt.

En neemt jouw vader – een gevierd acteur – zomaar richtlijnen van je aan?

Shady: Ja, wel! En dat het is een mooie van zo’n filmset. Er heerst natuurlijk een bepaalde hiërarchie, maar hij kan mij óók raad geven. Als zij mij irritant vinden, dat mag óók gezegd worden.

crypto boy, netflix, film, broers
Sabri El-Hamus als Omar en Shahine El-Hamus als Amir (Afbeelding: Netflix)

Wie was het makkelijkst om mee samen te werken, je broer of je vader?

Shady: Nee, dat kan ik niet ….

Je moet kiezen!

Shady: (lacht) Nou ja, dan waarschijnlijk mijn vader. Ik had al eerder met hem samengewerkt, dus had ik er meer ervaring mee. (nvdr. Shahine kijkt bedenkelijk toe)

Crypto-snor

Shahine, je hebt een fantastische snor in de Netflix-film. Heb je tips voor groei en onderhoud?

Shahine (inmiddels met stoppelbaard): Ik persoonlijk ben zelf geen liefhebber van alleen een snor, zonder baard. Dus ik heb niet echt een tip voor hoe je die het beste onderhoud. Maar ik vond het wel echt een grappig idee. Al moest ik het even laten bezinken, want dan loop je drie maanden lang met een snor rond. Mijn vriendin was aanvankelijk ook geen fan (lacht). Maar ik ging er op een gegeven moment wel van houden.

Shady(springt in) We hebben het daar veel over gehad, de snor was een bewuste scenario-keuze. Want ik zie vaak jonge jongens met zo’n donsje waarvan je denkt: ‘het is wel een snor, maar heb je hem al verdiend?’

Dus het is een symbool van een coming-of-age?

Shady: Precies, maar de snor van Shahine was al iets te volwassen dus hebben we lang nagedacht om het uit te dunnen, om hem aandoenlijk te maken.

Shahine: De beste tip is om hem niet te lang te laten worden, dat er geen etensresten in verdwijnen. De snor moet boven de lip blijven. Gelukkig trimde de make-up artiste hem dagelijks voor mij bij.

Shady: Ik heb er ook veel te veel research naar gedaan. Ik ging dan googelen en voorbeelden doorsturen…

Shahine: Onze app-geschiedenis staat vól met foto’s van snorren. Marcus Rashford (nvdr: voetballer van Manchester United) was een van onze voorbeelden.

Shady: Kleine spoiler, we hebben besloten de snor eraf te halen voor de laatste scène. Als teken van het volwassen worden.

Van Bestseller naar Crypto Boy op Netflix

Shahine, had jij veel overtuiging nodig om de hoofdrol te spelen in Crypto Boy?

Shahine: Nee, helemaal niet. Los van dat het een film van mijn broer was, stond hij als regisseur al hoog op mijn lijstje van mensen met wie ik wilde samenwerken. Ook mijn vader trouwens.

En wie vond jij het makkelijkst om mee samen te werken, jouw broer of je vader?

Shahine: Dat is moeilijk want hij is natuurlijk de baas, de regisseur die moet werken met veel verschillende mensen. De verstandhouding regisseur-acteur is ook weer anders dan die van acteur tot acteur. Een acteur is toch nog iets meer een collega dan een regisseur. Mijn vader ging mij ook geen tips geven en aansturen en dat doet Shady uiteraard wel. Maar dat is ook gewoon zijn baan en de hiërarchie op de set.

Jullie zijn vader en zoon en spelen vader en zoon. Herken jij de discussies en ruzies in de Netflix-film?

Shahine: Nee, ik herken die niet echt. Maar Sabri en ik hebben het er aan het begin van de productie wel vaak over gehad. Dit zijn twee mensen die al jaren op elkaars lip leven en elke dag samen werken. Daardoor groeit de frustratie steeds meer. Maar ze hebben veel gemeen en zijn allebei heel trots. Daarin lijken we wel op elkaar. In dat opzicht hebben we veel gegraven naar hoe dit in elkaar zou zitten, mochten wij in diezelfde situatie zitten.

Shahine, Crypto Boy of toch liever Bestseller Boy?

Shady: (glimlacht) ik weet het antwoord al.

Shahine: Ik schrijf denk ik liever een bestseller dan dat ik in Crypto investeer omdat ik er nog steeds te weinig verstand van heb (lacht).

En wie van jullie twee zou zich het snelst laten leiden door een Crypto Boy als Roy in de Netflix-film?

Shahine: Allebei niet denk ik. Maar ik heb mij nooit echt actief verdiept in hoe crypto werkt om er geld aan te verdienen.

Shady: Nee, we hebben ook nooit geld gewonnen of verloren met crypto. Alleen voor de Netflix-film hebben Minne Koole (nvdr: die Roy speelt) en ik eens voor de grap een paar tientjes ingelegd, maar dat was puur als onderzoek. We hebben wel veel mensen in die wereld gesproken. Het internet staat vol succesverhalen, en dat is natuurlijk niet representatief. Dat kan wel bestaan, maar over de andere kant hoor je niet zo veel terwijl het belangrijk is dit wel te belichten.

Streamen op Netflix

Crypto Boy is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.