Felix Decavel
Felix Decavel Eten & Drinken 25 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Michelinsterren 2023: zoveel lekkerder is België dan Nederland

Wat ooit begon als een gids voor automobilisten in Frankrijk is inmiddels uitgegroeid tot dé ultieme gastronomische graadmeter wereldwijd. En wat blijk wederom? Ook in 2023 moeten we de grens over. Dit is hoeveel restaurants in België en Nederland een Michelinster op de façade hebben.

We hebben al kunnen besluiten dat de sappigste steak van de Lage Landen zonder meer aan de Belgische kust wordt gegrild. Sterker nog, onze minzame zuiderburen tellen twee steakrestaurants in de top 50 wereldwijd tegenover een ronde nul in Nederland. Maar ook de honger van de meer culinaire carnivoren zal het best gestild worden tijdens een fijnproeversreisje naar België.

Michelinsterren in de Lage Landen

In totaal zijn er 139 restaurants met minstens één Michelinster in het land van chocolade, friet en fietsende fenomenen, tegenover slechts 125 in Nederland. Dat verschil lijkt op het eerste zicht niet heel groot. Tot je bekijkt dat er 6 miljoen minder Belgen dan Nederlanders op de planeet rondlopen, ongeveer het totale inwonersaantal van Vlaanderen.

Burenruzies terzijde, waar kunnen we in de Lage Landen heen om te genieten van het summum van kookkunst?

De beste restaurants van Nederland

In Nederland zijn er twee restaurants die het maximale aantal van drie Michelinsterren bezitten.

In vergelijking met 2022 heeft er zich dus geen verschuiving aan de Nederlandse gastronomische top voorgedaan. 21 eettenten hebben twee Michelinsterren gekregen, waaronder één nieuw restaurant; Vinkeles in Amsterdam. Bekijk hier de volledige lijst van 2023 met sterrenrestaurants in Nederland.

De beste restaurants van België

In België zijn er drie restaurants die het maximale aantal van drie Michelinsterren bezitten.

Ondanks dat de meeste sterrenrestaurants maanden van te voren vol zitten, kun je toevallig nog snel een last-minute tafeltje reserveren in het Hof van Cleve begin mei. En net zoals in Nederland zijn er 22 restaurants in België die met twee Michelinsterren pronken. Bekijk hier de volledige lijst van 2023 met sterrenrestaurants in België.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.