Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Succession boekt ongekend record met Emmy Awards-nominaties

Na een haast perfecte finale scoort Succession nu een record. De nominaties voor de Emmy Awards van dit jaar zijn binnen, de Oscars van de televisiewereld. Succession domineert.

Jesse Armstrong kreeg eind mei het praktisch onmogelijke voor elkaar: Succession werd afgesloten op een bevredigende én verrassende manier.

Succession doet het onmogelijke

De lat lag na 28 ijzersterke aflevering enorm hoog voor de schrijver en producent, maar hij klaarde de klus. Televisiegeschiedenis, want niemand zal betwisten dat de dramaserie zonder twijfel tot de beste shows aller tijden behoort. Dat Armstrong en HBO er desalniettemin op tijd een einde aan breiden, zonder het succesverhaal zoals veel concurrenten doen eindeloos op te rekken, siert ze.

Die prestatie gaat op 18 september waarschijnlijk uitgebreid beloond worden. De makers van de dramaserie kunnen een extra prijzenkast aan gaan schaffen, want Succession heeft zojuist een Emmy Awards-record gebroken. De nominaties voor de Oscars van de televisiewereld zijn zojuist bekendgemaakt, en de lijst aan nominaties voor de HBO Max Original is absurd. Verdiend, doch absurd.

27 Emmy Awards-nominaties

De show over de Roy-familie is maar liefst 27 keer genomineerd voor een Emmy Award. Daar zit dus een record tussen: maar liefst drie acteurs uit Succession zijn dit jaar genomineerd in de categorie Lead Actor. Dan hebben we het over Brian Cox, Kieran Culkin en Jeremy Strong. Ja, ga daar maar eens uit kiezen… Nooit eerder in de meer dan zeventig jaar dat de Emmy’s al worden uitgereikt wist een televisieserie drie nominaties voor Lead Actor te scoren.

Afkicken van Succession topseries HBO
Brian Cox (Afbeelding: HBO)

Maar goed, genomineerd worden is een grote eer, maar het betekent uiteraard niet automatisch dat je de gouden beeldjes ook daadwerkelijk gaat winnen. De concurrentie is dit jaar flink, al heb je het dan vooral over HBO die zijn reputatie als prestigetelevisie-boer waar maakt door vooral met zichzelf te concurreren.

HBO strijdt tegen zichzelf

Na Succession zijn het namelijk The Last of Us en The White Lotus met respectievelijk 24 en 23 nominaties die verder het best scoren dit jaar. Opvallend: House of the Dragon moet het met slechts één nominatie doen, al is het dan wel meteen in de categorie Outstanding Drama Series.

Afijn. Op 18 september gaan we erachter komen of Succession ook wat daadwerkelijke prijzen betreft een record gaat boeken. Check in de tussentijd hieronder de complete lijst met alle genomineerden voor de Emmy Awards, of check dit artikel over vergeten rollen van nu beroemde Succession-acteurs.

EW

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.