Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 13 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Barbie geboycot om ‘communistische propaganda van China’

Republikeinen zijn niet van plan de bioscoopzalen te vullen voor de aankomende première van Barbie. Integendeel. Enkele conservatieve Amerikaanse politici beschuldigen de film zelfs van ‘communistische propaganda van China’. Belachelijk? Of hebben ze een punt?

Beide antwoorden hoeven elkaar niet uit te sluiten. Hollywood wringt zich wel vaker in vreemde bochten en kronkels om de Chinese overheid te paaien. Indien niet, worden films uit bioscopen geweerd en kunnen de studio’s fluiten naar de astronomische opbrengsten uit de Chinese markt. Maar deze diplomatische – en bijgevolg cinematografische – onderdanigheid creëert ook nieuwe vijanden. En niet alleen Republikeinen.

Barbie haalt woede op de hals van Republikeinen

Om exact dezelfde reden als de conservatieve Amerikaanse politici, wees Vietnam ook al met een beschuldigende vinger naar Barbie. Sterker nog, de film werd geheel verbannen in het land. Kun je de reden hieronder spotten?

In de trailer van de blockbuster is gedurende één luttele seconde een landkaart te zien van een van de meest betwiste gebieden op aarde: de Zuid-Chinese Zee. Ondanks de naam, is het wel degelijk een internationaal zeegebied waar meerdere landen territoriale wateren hebben, daarbij ook Vietnam. Echter claimt China steeds meer en meer van dit gebied met dubieuze tactieken en geopolitiek armworstelen.

‘China wil controleren wat Amerikanen denken’

De kaart die in de trailer van Barbie te zien was, toont de zogeheten nine-dash line, een denkbeeldige lijn die deze betwiste territoria toeschrijft aan China. Een doorn in het oog van veel Zuid-Oost Aziatische landen (waaronder Taiwan). Maar ook de Republikeinen kunnen er niet om lachen.

“China wil controleren wat Amerikanen zien, horen en uiteindelijk denken”, volgens een woordvoerder van de controversiële senator, Ted Cruz. “Ze gebruiken hun enorme filmmarkten om Amerikaanse bedrijven te dwingen communistische propaganda te pushen – net zoals Barbie lijkt te hebben gedaan met de landkaart.”

Warner Bros. vindt zelf dan weer dat er geen vuiltje aan de lucht is. “De tekeningen tonen Barbie’s denkbeeldige reis van Barbie Land naar de echte wereld,” klinkt het. “Het was niet bedoeld als een statement.”

Onzin natuurlijk. Geen statement kan óók een statement zijn. Had Warner. Bros de internationaal erkende versie van de landkaart getoond, zou er geen seconde van Barbie ooit op het Chinese witte doek verschijnen. Dus ook al lijkt de boycot in een vacuüm kinderachtig, hebben de Republikeinen misschien wel een punt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.