Coen Grutters
Coen Grutters Elektrische fiets 13 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Getest: zo goed is een spotgoedkope e-bike van AliExpress

Aan een e-bike hangt een behoorlijk prijskaartje, toch? Nou, niet aan deze elektrische fiets van AliExpress. Maar vormt de zogeheten Ouxi V8 een serieus alternatief voor de gangbare e-bikes?

Toegegeven, AliExpress wekt niet het meeste vertrouwen op. Maar misschien hebben we het mis. We schuiven onze vooroordelen opzij en gaan op onderzoek uit.

E-bike van AliExpress 2.000 euro goedkoper

De Ouxi V8 is een e-bike die op AliExpress veelvuldig wordt aangeboden. Hij oogt met zijn dikke banden als de Nederlandse Phatfour die wij recent testten. Het verschil is echter dan de Nederlandse elektrische fiets een kleine 3.000 euro kost. Dat is bijna 2.000 euro meer dan de AliExpress-fatbike.

e-bike, elektrische fiets, phatfour
De Phatfour-fiets van Nederlandse makelij. (Afbeelding: Phatfour)

De Ouxi V8 is een fatbike met met een topsnelheid van 45 kilometer per uur, een 72 Wh-accu en een 750 W-naafmotor. Daarnaast is de elektrische fiets voorzien van standaard verlichting voor en achter, een toeter en zelfs knipperlichten.

Review van de elektrische fiets

Maar is de e-bike van AliExpress een beetje deugdelijk? Die vraag is lastig te beantwoorden. Gelukkig heeft deze fatbike-fanaat de proef op de som genomen en een Ouxi V8-fiets besteld. Hij deelt zijn ervaringen in een onafhankelijke YouTube-video.

“De fiets is comfortabel, zeker voor een hard tail“, stelt de YouTuber. Een hard tail houdt in dat er geen schokbrekers zijn die de klappen aan de achterkant opvangen. De achteras van de Ouxi V8 moet het qua demping allemaal hebben van zijn forse banden en dikke zadel. “Daarnaast maken de zeven versnellingen het leven makkelijker als je moet fietsen zonder ondersteuning van de elektromotor.”

Ouxi V8 is een illegale fatbike

Wel meent de Amerikaan dat de remmen niet je-van-het zijn. “De voorremmen piepen enorm.” Daarnaast meent hij dat de laadtijd vrij lang is. “Het duurt zo’n zes uren om hem vol te laden”, vertelt hij. Daarmee komt hij 56 kilometer ver als hij zelf trapt. Dat is áls hij zelf trapt. Op de Ouxi V8 kom je ook 43 kilometer rijden zonder te trappen en dat levert een probleempje op.

Ouxi V8 e-bike bikes AliExpress Marktplaats te koop elektrische fiets fietsen kopen
(Afbeelding: Ouxi)
Ouxi V8 e-bike bikes AliExpress Marktplaats te koop elektrische fiets fietsen kopen
Kijk maar uit met de remmen (Afbeelding: AliExpress)

De fatbike heeft een gashendel, wat hem illegaal maakt voor de Nederlandse openbare weg. De wet schrijft namelijk voor dat een e-bike enkel trapondersteuning mag bieden. Anders moet-ie gewoon als bromfiets worden gekeurd. Dan is een onder meer een verzekering, kenteken- en rijbewijs nodig.

Ook op Marktplaats

Wil je toch het risico wagen, dan kunnen we je melden dat je de e-bike niet per se van AliExpress hoeft te bestellen. We vonden de fiets namelijk ook op Bol.com, en al zijn reviews over die verkoper ontzettend slecht. Een andere optie is Marktplaats, waar de elektrische fiets ook aangeboden wordt. Hoewel op de foto’s meerdere modellen uitgestald staan op een Nederlands ogende stoep, kunnen we verder niks zinnigs zeggen over de betrouwbaarheid van de aanbieder.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.