Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 5 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

7 vergeten rollen van Succession-acteurs in eerdere films en series

Succession seizoen 4 zit erop, en daarmee is de serie ten einde gekomen. Een van de beste series ooit op HBO Max betekende de definitieve doorbraak of juist comeback van niet al te bekende acteurs. Althans, qua gezicht. Daar zat onder meer de kracht in. Maar waar zagen we de cast eerder?

De HBO Max-serie draait om de fictieve familie Roy, eigenaren van een wereldwijd mediaconglomeraat. Op Shakespeareaanse wijze strijden de kinderen op de achtergrond om de macht binnen het bedrijf, terwijl de gezondheid van vader en familiepatriarch Logan Roy te wensen overlaat. Het staat buiten kijf dat de familie van mediamagnaat Rupert Murdoch als inspiratie diende voor Succession. Bekijk ook deze details, die de kwaliteit van de serie onderstrepen.

Vergeten rollen van Succesion-acteurs

Maar nu richten we ons op de cast, en dan beperken we ons even tot de familie Roy. Want deze v贸贸r Succesion 鈥榦nbekende鈥 koppen kwamen toch wel degelijk langs is grote films en series, in rollen die je wellicht vergeten bent.

Brian Cox (Logan Roy) 鈥 Argyle Wallace in Braveheart

Brian Cox, die familiepatriarch Logan Roy speelt, heeft een indrukwekkend curriculum vitae vol film-, serie- en theaterrollen. Maar zijn rol als Argyle Wallace in Braveheart (1995) waren we even vergeten. Je weet wel, de oom van van William Wallace (Mel Gibson), die hem onder meer laat zien hoe je een zwaard moet gebruiken. Schotser ga je het niet krijgen, en laat dat nou net de afkomst zijn van de Waystar-CEO.

brian cox, logan roy, acteurs succession, Argyle Wallace, braveheart
Brian Cox als Argyle Wallace in Braveheart (Afbeelding: Paramount Pictures)

Alan Ruck (Connor Roy) 鈥 Jonathan Harriman in Star Trek

De oudste zoon van de familie, beroepslanterfant Connor Roy, wordt gespeeld door Alan Ruck. Bekende kop, maar waarvan ook alweer? Nou, van heel veel films, maar met terugwerkende kracht is zijn meest verrassende rol toch wel kapitein Jonathan Harriman in Star Trek Generations (1994) en Star Trek: Of Gods and Men (2008).

alan ruck star trek generations connor roy
Alan Ruck als John Harriman (Afbeelding: Paramount Pictures)

Jeremy Strong (Kendall Roy) 鈥 Vinny Daniel in The Big Short

Jeremy Strong beleefde zijn definitieve doorbraak als A-ster in Succession, maar zijn hoofd herkende je vast wel uit eerdere films. Wij vonden hem het best als Vinny Daniel in The Big Short (2015). In deze film zie je hoe een select groepje slimmeriken rijk werd van de financi毛le crisis in 2007, die door sommigen al werd voorspeld. Vinny Daniel maakt in de film deel uit van het team van hedgefondsmanager Michael Burry (Christian Bale).

Vinny Daniel, jeremy strong, kendall roy, the big short, succssion
Jeremy Strong als Vinny Daniel in The Big Short (Afbeelding: Paramount Pictures)

Sarah Snook (Siobhan 鈥楽hiv鈥 Roy) 鈥 Mandy鈥檚 moeder in These Final Hours

Sarah Snook speelt in Succession de enige dochter van Logan Roy. Er wordt op een gegeven moment beloofd dat ze CEO wordt, om haar vervolgens aan het touwtje te houden. Maar waar ken je haar ook alweer van voordat ze met de HBO Max-serie wereldfaam verwierf? Snook speelde een klein rolletje in Steve Jobs (2015), maar haar beste rol voor Succession is Emily Marsh in These Final Hours (2013). Ze speelt de moeder van een mysterieus meisje in deze apocalyptische sciencefictionthriller, die zich in Australi毛 afspeelt na de inslag van een grote astero茂de op aarde.

sarah snook, shiv roy, succssion, these final hours
Sarah Snook in These Final Hours (Afbeelding: Roadshow Films)

Kieran Culkin (Roman Roy)

Jarenlang was Kieran Culkin 鈥榟et broertje van鈥 Macaulay Culkin, de hoofdrolspeler in Home Alone. Maar dankzij Succession, waarin hij de rol van jongste zoon Kieran Culkin op geniale wijze vertolkt, is hij nu de bekendste van de twee. Wist je trouwens dat Kieran Culkin in 90鈥檚 klassiekers Home Alone en Home Alone 2: Lost in New York het broertje van Kevin (Macaulay Culkin) speelt? Fuller heet het ventje, dat een bijrol heeft in de films.

kieran culkin, fuller, home alone, roman roy, succssion
Kieran Culkin als Fuller in Home Alone (Afbeelding: 20th Century Fox)
`

Matthew Macfadyen (Tom Wambsgans) 鈥 Lord Uhtred in The Last Kingdom

Tom Wambsgans, de sullige en aandoenlijke echtgenoot van Shiv, rekenen we uiteraard ook tot de familie. Een totaal andere rol speelde hij in Netflix-serie The Last Kingdom (2015). Namelijk de dappere krijgsheer Uhtred.

Matthew Macfadyen, tom wamsgans, uhtred, the last kingdom, rollen, succssion
Matthew Macfadyen als Lord Uhtred in The Last Kingdom (Afbeelding: Netflix)

Nicholas Braun (Greg)

En dan onze grote held van Succession: Greg, de klungelige maar stiekem gewiekste neef van de familie, die struikelend over zijn woorden altijd maar weer de dans des onheils ontspringt. Ook hij speelde al in verscheidene films en series, maar zijn grootste rol was in de sitcom 10 Things I Hate About You (2009), gebaseerd op het heerlijke en gelijknamige tienerdrama uit 1999 met Julia Stiles, Heath Ledger en Joseph Gordon-Levitt. Nicholas Braun speelt Cameron James, de rol die in de film door Joseph Gordon-Levitt wordt gespeeld.

nicholas braun, 10 things i hate about you, succssion, rollen, greg
Nicholas Braun als Cameron James in 10 Things I Hate About You (Afbeelding: ABC)

In een nostalgische bui? Stream de gelijknamige film uit 1999 dan via Disney+, al is het alleen maar om Heath Ledger aan het werk te zien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.