Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 11 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

5 geniale details in Succession die zelfs de Shakespeare-kenner miste

Alle ogen zijn gericht op de ontknoping van de beste nog lopende serie van het moment. Maar wedden dat er ondanks alle aandacht toch nog feitjes en weetjes zijn die de grootste fan ontglipt zijn? Vijf geniale details uit de HBO Max-hit Succession, die je ongetwijfeld gemist hebt.

Ook al neemt de hype in Nederland niet de proporties aan van de Verenigde Staten, bestaan er weinig series die we meer kunnen aanraden dan Succession. Zelf nog niet overtuigd? Lees dan eerst deze lofrede. Als beloning zal er geen avond voorbij gaan zonder een aflevering van de hit de huiskamer in te willen streamen.

Geniale details uit de HBO Max-hit Succession

En in combinatie met de geniale details op dit lijstje zal je ook nooit beter voorbereid aan een serie beginnen. Maar geen zorgen: spoilers worden vermeden als de pest.

Greg het grootste ei

Met een lengte van twee meter is publiekslieveling Nicholas Braun veruit de grootste acteur van de cast. Deels daarom lijkt de rol van de stuntelende, ongemakkelijke neef hem op het lijf geschreven. Maar de geniale Greg ‘The Egg’ zou aanvankelijk door Kieran Culkin gespeeld worden, een van de kleinste acteurs uit de cast met een lengte van 1 meter 70.

succession emmy
(Afbeelding: HBO Max)

Niet de producers van Succession, maar Culkin zelf vond dat Roman Roy veel beter bij hem paste, en gelijk kreeg hij. Nog een bonusfeitje dat je waarschijnlijk al wist: de broer van Kieran Culkin is niemand minder dan Macaulay Culkin, grote ster van de nineties-kaskraker Home Alone, waarin ook Kieran een rolletje had.

succession, hbo max
Kieran Culkin in Home Alone (Afbeelding: 20th Century Studios)

Connor de stokoude broer

Oudste broer Alan Ruck (Connor) is in werkelijkheid slechts tien jaar jonger dan vader Brian Cox (Logan). Ruck is ook 31 jaar ouder dan Sarah Snook die zus Shiv Roy vertolkt.

succession, hbo max
Vader en zoon (Afbeelding: HBO Max)

Brian de koning

Niet toevallig wordt Succession vaak vergeleken met een Shakespeareaanse tragedie. Schrijver en bedenker van de HBO Max-serie Jesse Armstrong haalde naar eigen zeggen de inspiratie bij King Lear, een toneelstuk over een oude koning die zijn rijkdom onder drie dochters wil verdelen en daarbij tot waanzin gedreven wordt. En raad eens wie jarenlang een van de meest bekende King Lear-acteurs was? Sterker nog, Brian Cox heeft er zelfs een volledig boek aan gewijd.

hbo max, brian cox, king lear, succession
(Afbeelding: Methuen Drama) (Afbeelding: Methuen Drama)

Shiv Murdoch

Al lijkt het zo, de Roy-dynastie is niet gebaseerd op de Australische mediamagnaat Ruport Murdoch en zijn familie. Toch hebben enkele leden zich al laten ontvallen fan te zijn van Succession. Ook dochter Elisabeth Murdoch, wiens echtgenoot aan Brian Cox vroeg om Shiv Roy wat minder hard aan te pakken tijdens de HBO Max-serie.

hbo-max-succession
Elisabeth Murdoch vindt dat Shiv Roy wel heel veel gelijkenissen telt (Afbeelding: Wikimedia)

Logan de Frans-Canadees

Oorspronkelijk zou Logan Roy uit het Frans-Canadese Québec afkomstig zijn. Maar op aanraden van Brian Cox veranderden de producers van Succession zijn thuisland naar Schotland, waar de acteur eveneens vandaan komt. Er schiet nog één restant over van het aanvankelijke idee: Roy is oud-Frans voor ‘koning’ (tegenwoordig ‘roi’).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.