Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 12 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Huurprijzen vrije sector omlaag, maar veel mensen staan buitenspel

Goed nieuws voor huurders. De huur in de vrije sector is dalende. Dat mocht ook wel eens, want de huurprijzen rezen al jaren de pan uit. Nu gaan ze omlaag, maar juich niet te snel als je in Amsterdam woont of tot de groep behoort die tussen wal en schip valt.

Kopen is vaak voordeliger dan huren, zegt men. Maar er is een behoorlijk hoge hypotheekrente, dus voor starters dit niet het beste moment. Huren is dan de enige optie, en ook daar zitten voordelen aan. Geen kosten voor de onderhoud van je huis, we noemen maar wat.

Huurprijzen vrije sector omlaag

De gemiddelde huurprijs in de vrije huursector is in het eerste kwartaal van 2023 in ieder geval licht gedaald vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde vierkantemeterprijs kwam in het afgelopen kwartaal uit op 16,85 euro.

Dat is een daling van bijna 2 procent op jaarbasis, en dat scheelt toch een aardige slok op de borrel. In de eerste drie maanden van 2022 was de prijs per vierkante meter nog 17,18 euro, meldt huurwoningenplatform Pararius woensdag op basis van het huuraanbod op de site.

Amsterdam en andere steden zien huur stijgen

Ondanks de lichte daling op landelijk niveau, noteert Pararius met name in enkele grote en middelgrote steden ook flinke prijsstijgingen. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg het hardst in Den Haag met 6,4 procent vergeleken met jaar eerder. Dat komt neer op 18,19 euro per vierkante meter. In Amsterdam lagen de huren 5,7 procent hoger en was de prijs per vierkante meter met 25,68 euro het hoogst. Van de vijftien grootste steden was er alleen een daling in Nijmegen (1,2 procent) en Groningen (0,9 procent).

Jasper de Groot, directeur van Pararius, stelt dat de stijging voornamelijk komt door krapte op de huurmarkt. Die wordt volgens hem onder andere veroorzaakt door het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) waarmee een maximumprijs in de vrije huur wordt vastgesteld. Hierdoor zouden ruim 327.000 woningen uit de vrije sector terugvallen naar de goedkopere sociale huursector. Daardoor zouden veel huurders niet in aanmerking komen voor die woningen omdat ze te hoge inkomens voor de lagere huurprijzen hebben.

‘Middeninkomens staan buitenspel’

Verhuurders zouden uit voorzorg hun huurwoningen daardoor verkopen. “Vervolgens komen deze woningen terug op de markt voor de hogere inkomens, waardoor de middeninkomens wederom buiten spel blijven”, aldus De Groot.

Toch maar kopen?

Check deze luxe villa’s die te koop staan in de goedkoopste gemeentes van Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.