Coen Grutters
Coen Grutters Architectuur 1 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

3 luxe villa’s die in de goedkoopste gemeenten te koop staan

Koopwoningen zijn nog altijd flink aan de prijs, waardoor de meesten enkel kunnen dromen van een riante villa. Maar dan zijn er altijd nog de goedkoopste gemeenten van Nederland. Zouden de prijzen van villa’s daar ook behapbaar zijn?

Om daarachter te komen, brachten wij een bezoekje aan Funda. De woningsite staat bij ons onder de sneltoets. Niets is leuker dan eindeloos scrollen, op zoek naar (on)bereikbare droomhuizen. Vandaag is de taak echter helder: we gaan op zoek naar de mooiste huizen in de goedkoopste gemeenten van ons land.

Villa’s in de goedkoopste gemeenten van Nederland

Welke gemeenten zijn dat dan? Op nummer één staat Pekela. In de Groningse gemeente bedroeg de gemiddelde transactieprijs van een woning afgelopen jaar 230.800 euro. De rest van de top 3 bestaat uit Kerkrade (237.800 euro) en Brunssum (239.300 euro). Tijd om in die gemeenten de mooiste huizen te zoeken.

1. Pekela – te koop 725.000 euro

In het plaatsje Oude Pekela, ver van de bewoonde wereld, staat deze enorme woning te koop. Het rieten dak verklapt dat het prijskaartje niet mals is, maar je krijgt er dan ook wel wat voor terug. Een landelijk doch kitscherige keuken, vier slaapkamers en een ruime badkamer met ouderwets ligbad.

In de tuin vind je een dubbele garage, een serre en een bijgebouw dat dienstdoet als stal. Als enkel een stal niet genoeg is, dan kun je zelfs een hectare grond erbij kopen. (Afbeeldingen: Bert Beukema)

2. Kerkrade – te koop voor 875.000 euro

Het was een flinke opgave om mooie huizen in Kerkrade, nummer twee op de lijst met goedkoopste gemeenten van Nederland, te vinden. De zoekresultaten sorteren van hoge naar lage vraagprijs did the trick. De duurste woning in de gemeente heeft een strak en modern design.

Vanbinnen is het niet anders: een chique keuken, een ruime woonkamer met marmeren tegels, en een grote badkamer met inloopdouche en stijlvol ligbad. De pret is nog niet over voor de waterratten onder ons. In de achtertuin vind je namelijk zowel een jacuzzi als een ingegraven zwembad. Bommetje!

3. Brunssum – 890.000 euro

Zonder mensen uit de gemeente Brunssum te willen beledigen, moet gezegd worden dat het – net als in Kerkrade – geen eitje was écht mooie huizen te vinden. Uiteindelijk zijn we erin geslaagd dankzij deze hoekige, grijze villa uit 2001.

Het betreft een flink perceel van 1.422 vierkante meter, met 279 vierkante meter aan woonoppervlakte. Voor bijna 9 ton krijg je onder andere een ruime garage, een sportschool, een dakterras en een met daglicht overgoten leefruimte dankzij de luxe serre. Verder krijg je er een enorme badkamer met uitnodigende wanddouche bij.

De duurste gemeente van Nederland

Niet gek voor nog geen 900.000 euro. Dat is ver onder de gemiddelde transactieprijs van de duurste gemeenten van Nederland. Zo kostte een koophuis in Bloemendaal vorig jaar gemiddeld ruim 1,1 miljoen euro. Dan oogt dit stulpje in Brunssum bijna goedkoop. Helaas komen wij nog een tonnetje of negen tekort, en kijken we toch even verder rond de goedkoopste gemeenten van ons land.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.