Coen Grutters
Coen Grutters Gadgets 29 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze futuristische douche bespaar je 60 euro per jaar

‘Gewoon wat minder douchen’, wordt al gauw geroepen naar mensen die wat geld willen besparen. Geen slechte tip, maar wij hebben een fancy douche gevonden en daarmee bespaar je 60 euro per jaar.

Woon je alleen? Dan gebruik je gemiddeld zo’n 50.000 liter water per jaar. Volgens het CBS spoelt een derde daarvan tijdens het douchen en na het badderen door het putje. Dat is niet niks, zeker niet als je bedenkt dat je voor dat verwarmde water flink moet lappen.

Zoveel kost een gemiddelde douchebeurt

Een oudere douchekop verbruikt al snel zo’n 10 liter water per minuut. Niet alleen betaal je voor dat water, je moet ook dokken voor de energie of het gas om al die liters te verwarmen. Op basis van deze gegevens kun je stellen dat door gas verwarmd water zo’n 1,528 eurocent per liter kost. Heb je een elektrische boiler, dan is dat ongeveer 1,389 eurocent per liter.

Sta je elke dag vijf minuutjes te zingen onder een gedateerde douchekop, dan verbruik je zo’n 18.250 liter water per jaar. Wordt dat water met gas verwarmd, dan kost dat je vandaag de dag een kleine 280 euro op jaarbasis. Met een elektrische boiler bespaar je een beetje geld, al kost douchen je ook dan nog ruim 250 euro per jaar.

Bespaar water en geld met deze douche

Een flinke som geld. Gelukkig is er een makkelijke manier om daarop te besparen. Ja, koud douchen, minder douchen of douchen met een slap waterstraaltje zijn opties, maar er is nog een manier waarop je geen van deze concessies hoeft te doen: een waterbesparende douchekop. Niet alleen bespaar je water, je bespaart ook geld.

Douchekop douche douchen geld water bespaar besparen
(Afbeelding: Moen)

We stuitten op de Nebia by Moen. Een chique douche-installatie die niet zou misstaan in een flinke villa. Het is een combinatie van een wand- en regendouche, die samen slechts 8 liter water per minuut verbruiken. Dat betekent dat je per jaar bijna 60 euro – of 50 euro in het geval van een elektrische boiler – kan besparen zonder in te leveren op netto douchetijd. Tegelijkertijd kun je luxer douchen dan met de ouderwetse douchekop die nu nog in je badkamer bungelt.

Goedkoper alternatief

De futuristisch ogende douche is in drie kleuren te krijgen: chroom met wit, chroom met zwart, matzwart en nikkel. Er is echter één groot nadeel: Nebia is via Kickstarter bekend geworden, maar sindsdien zijn verschillende fabrikanten met de start-up aan de haal gegaan. Moen vraagt voor zijn luxe uitvoering zo’n 1.000 dollar voor. Daar gaat al het geld dat je dacht te besparen. Hoe dan ook is het goed voor het klimaat.

Douchekop douche douchen geld water bespaar besparen
(Afbeelding: Moen)

Gelukkig zijn er ook goedkopere opties, zoals deze eveneens bijzonder uitziende douchekop van Niebla. Bovendien bespaar je met deze douche ook nog eens meer water. Per minuut verbruikt de douchekop slechts 5,5 liter water. Daarmee bespaar je dus bijna de helft op je douchekosten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.