Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 24 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Meest onderschatte HBO-hit scoort volle 100% met laatste seizoen

Dit weekend gaan de laatste maanden in van de grootste HBO-monsterhit sinds Game of Thrones. En in schril contrast met de aflopende sisser van de fantasyreeks scoort het laatste seizoen ook nog eens bij alle recensenten onder de zon. Succession nog niet gezien? Dan ben je vreemd genoeg lang niet de enige in Nederland.

Krekels aan deze oever van de Atlantische Oceaan. Geen Nederlandse haan die ernaar kraait, laat staan kijkt. Desondanks slaagde Succession er vrijwel meteen in een Merckxiaanse voorsprong bij elkaar te fietsen op het huidige, kabbelende peloton der grijze televisionele middelmatigheid.

Vergeet House of The Dragon, The Last of Us en The Mandalorian. Van Shakespeareaanse scheldtirades tot Homerische homilieën; deze Griekse tragikomedie van een HBO-hitserie overtreft moeiteloos elke vorm van nietige concurrentie, op alle mogelijke vlakken.

Anderzijds doorspekt met banaliteiten die uitsluitend in het leven geroepen zijn om de aandacht van de kijker artificieel te behouden, heeft Succession geen splijtende actie, spannende seks of special effects nodig om boeiend te blijven. Geen greintje vet. Louter staalharde, opgerolde spierballen die je keer op keer, aflevering na aflevering, met cinematografische en retorische verstomming slaan. Zijn er nog superlatieven?

Seizoen 4 van Succession scoort de volle 100 procent

Op basis van de voorlopig 35 binnengerolde recensies op Rotten Tomatoes wel. Van het prille begin in 2018 tot het bitterzoete einde de komende maanden, de HBO-monsterhit heeft eigenlijk maar één klank ooit gekend.

Ook in het geval van het vierde en laatste seizoen van Succession weergalmt er bijna zonder uitzondering een oorverdovend applaus in de hypothetische bioscoopzaal. Getuige de waanzinnige perfecte score van 100 procent.

“Weinig series wisselen probleemloos toppunten van pure komedie af met momenten van diepe gravitas zoals Succession. Binnenkort zal het voelen alsof de enige, echt goede serie finaal van de buis is”, luidt de review van IndieWire.

‘Shakespeareaanse tragedie’

“Een gedurfde slotakte van deze Shakespeareaanse tragedie. Het publiek zal speculeren of de titel eindelijk zal worden waargemaakt, maar men hoeft alleen de eeuwenoude waarschuwing van de toneelschrijver zelf in acht te nemen: These violent delights have violent ends“, klinkt het in nog een andere recensie van het vierde seizoen van de HBO-serie.

Ook de filmcriticus van Observer kan niet om de alomtegenwoordige Bard heen. “De details doen er nauwelijks toe – we zijn hier voor het mes in de rug, de interne conflicten en de lange reeks obsceniteiten die ons eraan herinneren dat als Shakespeare vandaag de dag zou schrijven, hij dat waarschijnlijk voor Succession zou doen.”

Zelfs de intellectuele kringen van New York, waar Broadway-theater deel uitmaakt van het dagelijks brood, verheffen het laatste doek over de serie tot hemelse kunst. “Het vierde en finale seizoen van Succession is een lichtend voorbeeld van de beste kwaliteiten van long form storytelling, en van televisie in het bijzonder.”

Het vierde en laatste seizoen van Succession is bij ons te zien op HBO Max, vanaf maandag 27 maart.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.