Felix Decavel
Felix Decavel Tech 5 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Gratis bellen en wifi via Amazon betekent revolutie in telefoonindustrie

Volgens een betrouwbare geruchtenmolen is Amazon aan het onderhandelen over een dienst met gratis bellen en kosteloos draadloos internet. Het onbevestigde doch waarschijnlijke nieuws kan de van oudsher rigide telecomindustrie dwingen fundamentele veranderingen uit te voeren. En voor de consument pakt dat voordelig uit.

Bloomberg legde deze week een kleine bom onder Wall Street. Aandelen in traditionele Amerikaanse telefoongiganten AT&T, Verizon en T-Mobile kelderden meteen enkele procentpunten toen het toonaangevende nieuwsmedium de lont aan het aan het vuur stak.

Amazon en vermoedelijke partner Dish Network sloten de markt vrijdag daarentegen af met een stevige stijging. Gratis bellen kan dan ook een kleine revolutie veroorzaken in de telefoonindustrie. “De prijzen van mobiele telefoons zouden wel eens kunnen dalen, wat geweldig zou zijn.”

‘Amazon onderhandelt over gratis bellen en wifi’

Nadat Bloomberg de geloofwaardige geruchten de wereld instuurde, nam persbureau Reuters contact op met Amazon om het verhaal te bevestigen. Een abonnement op Amazon Prime zou voor slechts 10 dollar binnenkort ook gratis bellen en draadloos internet (wifi) bevatten. En hoewel de woordvoerder de lopende onderhandelingen met telecombedrijven voorlopig ontkent, is het aanboren van de telefoonindustrie volgens experts een gouden zet “waardoor Amazon een direct kanaal krijgt naar de lucratieve miljardenmarkt voor de verkoop en financiering van mobiele telefoons.”

Verschillende analisten geloven dat de komst kan leiden tot grote verstoringen in de telecomsector, omdat de techgigant in principe goedkopere plannen kan aanbieden. “Amazon zou zeker veel van zijn gewicht in de schaal kunnen leggen om concurrenten te onderbieden”, zegt Christopher Ali, professor telecommunicatie aan de Penn State University. “We zouden de prijzen van mobiele telefoons wel eens omlaag kunnen zien gaan, wat natuurlijk geweldig zou zijn.”

Vanwege de opmerkelijke koersdalingen waren AT&T, Verizon en T-Mobile genoodzaakt om te reageren op het nieuws. Maar een vermeende partnership met Amazon werd logischerwijs ontkend want “ze willen de status-quo van de industrie duidelijk niet veranderen.”

Dish Network wil dat echter wel. De relatief nieuw speler op de markt steeg maar liefst 17 procent in waarde toen de veronderstelde samenwerking met Amazon aan het licht kwam. En ook Amazon vaarde er wel bij met een plotse stijging van 1,2 procent. Na de recente groei door onder meer advertentiesystemen op basis van kunstmatige intelligentie (AI) te ontwikkelen, lijkt het succesverhaal van Amazon op de beurs dus nog lang niet voorbij.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.