Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Onnodige reboot Mr. and Mrs. Smith doet het onmogelijke

Mr. and Mrs. Smith is terug, zonder Angelina Jolie en Brad Pitt. Het resultaat pakt veel beter uit dan je zou verwachten.

Of je het nou over videogames, series of films hebt: studio’s zetten massaal in op reboots en remakes. Veilig cashen met nostalgie als geheim wapen, hoe onnodig of zielloos de resulterende films of series ook zijn.

Mr. and Mrs. Smith is terug

Studio’s gaan niet eens meer terug naar de vorige eeuw in de jacht op geschikt reboot-materiaal. Deze week ging Mr. and Mrs. Smith in première op Amazon Prime Video. En nee, dan hebben we het niet over de klassieker uit 2005 met Angelina Jolie en Brad Pitt in de hoofdrol, van Doug Liman. Die film is blijkbaar flink aan een facelift toe.

Het verhaal van de twee huurmoordenaars die niet van elkaar weten dat ze moordmachines zijn, is nu namelijk terug in een geheel nieuw jasje: in serievorm. Plottwist: dat pakt veel beter uit dan je zou verwachten, hoe hoog Jolie en Pitt de lat ook hebben gelegd.

Gouden duo levert topscores op

Prime Video heeft dan ook een gouden duo ingeschakeld voor Mr. and Mrs. Smith: Francesca Sloane en Donald Glover. Het duo werkte eerder samen voor het geprezen Atlanta, en Sloane produceerde daarvoor ook al Fargo. Niet de minste shows.

Alle acht afleveringen van de reboot zijn nu op Prime Video te streamen, met een barrage aan reviews als resultaat. Dat levert een Rotten Tomatoes-score op die niet misselijk is: Mr. and Mrs. Smith scoort na 79 reviews van critici een ijzersterke 87 procent.

“Waar de film uit 2005 leunde op explosieve sterrenkracht, werkt de nieuwe tv-versie harder voor zijn impact,” aldus The New Republic. Ook het Spaanse Ostroscines is lyrisch: “Glover laat zien dat zijn keuzes niet onhandig of grillig zijn. Hij maakte van een kaskraker met niet veel meer dan een ingenieus idee een tragikomische, verleidelijke serie met soms een enorme dramatische kracht en emotionele intensiteit.”

Critici versus publiek

Toch is niet elke criticus zo positief. De New Zealand Herald concludeert dat de nieuwe serie toch niet de magie heeft die het origineel zo overtuigend maakte: “De serie is stijlvol, filmisch en onderhoudend, met hooks die wachten om je te grijpen telkens als je aandacht begint af te dwalen. Maar ondanks dat mist het die ondefinieerbare vonk waardoor je verliefd wordt.”

Het lijkt er bovendien op dat het vooral de critici zijn die zo positief oordelen. De publieksscore op Rotten Tomatoes pakt met 69 procent een stuk lager uit. Nog steeds een solide score, zeker voor dit soort reboots, maar niet de homerun die we wel bij recensenten zien. Op IMDb, waar ook Jan en alleman een beoordeling achter kan laten, scoort de Prime Video Original een prima doch ietwat magere 6.6.

Origineel of reboot?

Afijn, gelukkig kun je nu zelf een oordeel gaan vellen. Op zijn minst krijg je een verrassend mooi gemaakte reboot van die geliefde klassieker uit 2005 te zien, op zijn best heb je een nieuwe topserie om te streamen. En anders is het origineel gelukkig gewoon op Disney+ en Netflix te streamen. Of check het laatste nieuws over Quentin Tarantino’s volgende film, met Brad Pitt in de hoofdrol.

Mr. and Mrs. Smith is terug reboot recensies score
(Afbeelding: Amazon)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.