Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 30 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Fargo 5 in Nederland te streamen: ‘Eindelijk weer een briljant seizoen’

Seizoen 5 van Fargo, een van onze favoriete series ooit, is nu in Nederland te streamen op Videoland. Fans kunnen hun hart ophalen, want de magie uit de eerste twee seizoenen is weer helemaal terug.

Waar de film Fargo (1996) behalve een cultstatus niet veel heeft achtergelaten voor de filmgeschiedenis, is de serie geniaal. Alle seizoenen spelen zich af in een andere tijd, maar hebben heel in de verte een link met elkaar. De overeenkomsten: zwarte humor, een bizar misdaadverhaal vol plottwisten, onvoorbereide politie die met tegenzin uit de bureaustoel komt, bevroren desolate landschappen in Minnesota of North Dakota.

Seizoen 1 van Fargo, met onder meer Billy Bob Thornton en Martin Freeman in de cast, was briljant. Ook seizoen 2 was nog steeds steengoed, maar daarna kakte het iets in. Seizoen 3 en 4 waren amusanter dan heel veel andere series, maar de Fargo-magie was er een beetje af. Welnu, die is weer terug in seizoen 5.

Fargo seizoen 5 op Videland

Seizoen 5 van Fargo wordt gedragen door Jon Hamm (Don Draper in Mad Men). Ook zijn er hoofdrollen weggelegd voor voor Juno Temple (Keeley in Ted Lasso) en Joe Keery (Steve in Stranger Things).

Het verhaal in Fargo 5 draait rond Dorothy ‘Dot’ Lyon (Juno Temple). Deze typische ‘Midwestern’ huisvrouw komt door een reeks onverwachte gebeurtenissen in aanvaring met de politie én haar mysterieuze verleden. Als haar geheimen dreigen ontrafeld te worden, schakelt haar goedwillende man de hulp van zijn rijke moeder in; CEO van het grootste incassobedrijf van het land. Maar daar zit de ingenieuze ‘Dot’ helemaal niet op te wachten.

Tegelijkertijd zit sheriff Roy Tillman (Jon Hamm) haar al tijdenlang op de hielen. Tillman is naast sherif tevens rancher, priester en rechtsgeleerde en denkt boven de wet te staan. Toch heeft hij hulp nodig in deze klopjacht. Zoon en politieagent Gator (Joe Keery) hoopt wel in de voetsporen van zijn vader te treden, maar blijkt een hopeloos geval.

Lovende recensies van critici en het publiek

Het plot van Fargo seizoen 5 klinkt niet alleen ouderwets lekker, maar werpt ook daadwerkelijk zijn vruchten af. Op Rotten Tomatoes scoort de serie, die je in Nederland via Videoland streamt, ongekend hoog. Filmcritici geven gezamenlijk een score van 95%, de publieksscore is zelfs 97%. De algemene consensus: het beste seizoen sinds het eerste en de Fargo-magie is terug.

Ook IMDb is vol lof over het nieuwe seizoen van Fargo. De eerste drie afleveringen krijgen een rating van respectievelijk 8.8, 8.6 en 8.3 uit 10. Dat wordt smullen.

In Nederland streamen via Videoland

Oordeel vooral zelf. Fargo seizoen 5 is nu te streamen op Videoland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.