Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Belasting & Toeslagen 6 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Belastingvrij salaris verruimd: zoveel mag je in 2024 verdienen

In 2024 is het belastingvrije inkomen uit arbeid flink verruimd. Vooral als je een bijbaan hebt of niet veel werkt, hou je met een beetje tactisch plannen honderden euro’s meer over dan vorig jaar.

Eerder deze maand schreven we over het minimumloon, dat aan het begin van 2024 werd verhoogd. Dit is echter niet het enige voordeeltje waarop je je kunt verheugen. Dit jaar mag je ook meer belastingvrij salaris verdienen, waardoor je aan het eind van het jaar significant meer geld overhoudt.

Loonbelasting: hoe zit het ook alweer?

De overheid belast het inkomen uit arbeid, oftewel je salaris, met 36,97 procent. Het eerste deel van je loon is echter vrijgesteld van belasting, doordat het in aanmerking komt voor zowel heffingskorting als arbeidskorting. Vooral voor mensen die niet veel werken is het heel interessant om precies te weten hoeveel salaris je mag verdienen voordat je loonbelasting moet gaan betalen.

Belastingvrij verdienen
De nieuwe belastinggrens is onder andere interessant voor barmannen (Afbeelding: Pexels)

Zo lang je onder deze grens blijft, mag je immers je hele brutoloon houden. Verdien je meer? Dan is het lappen geblazen − en niet te zuinig. Van elke euro die je vanaf dat moment verdient, mag je nog maar 63 cent houden. De overige 37 cent gaan naar de Belastingdienst.

Belastingvrij verdienen in 2024

Uitvogelen hoeveel salaris je precies mag ontvangen zonder loonbelasting te betalen, is niet zo makkelijk als het klinkt. Online geven diverse sites tegenstrijdige informatie en ook op de website van de Rijksoverheid wordt geen concreet bedrag genoemd. Gelukkig is belastingexpert Jan van Bruggen bereid om uit te leggen hoe het precies zit. Met behulp van de heffingskorting en de arbeidskorting rekent hij voor ons uit wat het uiterste loon is dat je belastingvrij mag verdienen. In 2023 was dit nog 10.800 euro, maar in 2024 ligt de grens een stuk hoger. Pas als je 13.000 euro hebt verdiend, moet je loonbelasting betalen.

Het meeste profijt van deze nieuwe belastingregel heb je als je precies 13.000 euro per jaar (oftewel 1083 euro per maand) verdient. Dit gehele bedrag mag je in 2024 in je zak steken, terwijl je daar in 2023 nog 813,34 euro belasting over af zou moeten dragen. Mooi meegenomen, toch?

Wil je meer weten over loonbelasting en heffingskortingen? Check dan de site van de Belastingdienst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.