Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 18 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Minimumloon 2024 nóg hoger door spoedwet: het nieuwe uurloon

Met de invoering van het minimumuurloon op 1 januari 2024 is er al het nodige veranderd omtrent het salaris van minimuminkomens. Maar nu volgt er nóg een verandering: een extra loonstijging voor het minimumloon vanaf 1 juli 2024. Deze spoedwet staat los van de reguliere indexering die halfjaarlijks plaatsvindt.

Op zoek naar meer dan een minimumloon? Dit zijn de meest kansrijke beroepen van 2024 én je leest direct wat het bijbehorend salaris is.

Het minimumloon in Nederland

En weer terug naar de werkelijkheid. Sinds 1 januari 2024 kent Nederland een minimumuurloon. Dit is een van de grote veranderingen omtrent het minimale salaris in Nederland sinds de invoering van het minimumloon in 1968.

Wat betekent nu dat minimumuurloon? Sinds dit jaar is het minimumloon per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder 13,27 euro. En dat is vooral voor medewerkers met een 40-urige werkweken goed nieuws. Tot eind vorig jaar werd er namelijk een minimum dag-, week-, of maandloon gewerkt.

Het salaris bij een minimumuurloon

In de praktijk had dag-, week- of maandloon voornamelijk nadelige gevolgen voor werknemers met een fulltime werkweek van meer dan 40 uur. Hoeveel uur een fulltime werkweek is, hangt af van je cao. Dit varieert veelal tussen de 36 en 40 uur. Voor werkenden met een werkweek van 40 uur was het minimale salaris tot voor kort even hoog als voor werkenden met een fulltime werkweek van 36 uur.

Het minimumloon was per week 460,40 euro bij een fulltime dienstverband. Het minimumuurloon van een medewerker met een fulltime werkweek van 36 uur was in dat geval 12,79 euro. Voor werkenden met een fulltime werkweer van 40 uur lag dat een stuk lager: 11,51 euro.

Dat is nu verleden tijd. Sinds 1 januari is het salaris voor iedereen van 21 jaar of ouder minimaal 13,27 per uur. En vanaf 1 juli wordt dat nog hoger.

Extra verhoging minimumloon in 2024

Daarop volgt dit jaar dankzij een spoedwet een extra verhoging, meldt Rijksoverheid. Per 1 juli 2024 gaat daardoor het minimumloon met nog eens 1,2 procent omhoog. Het uurloon stijgt dan naar een minimum van 13,43 euro voor medewerkers van 21 jaar en ouder.

Deze extra verhoging staat los van de reguliere indexering die halfjaarlijks plaatsvindt. Ieder half jaar stijgt het minimumloon namelijk mee met het salaris zoals vastgesteld voor de cao-lonen. Per 1 juli 2024 gaat iedereen vanaf 21 jaar dus minimaal 13,43 per uur verdienen. Hoeveel daar nog bijkomt is vooralsnog niet bekend.

Jonger dan 21 jaar en nieuwsgierig naar het huidige minimumjeugdloon? In onderstaand artikel vind je de exacte bedragen per leeftijd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.