Pim Jansen
Pim Jansen Afvallen 18 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Verlies van spiermassa na een dieet vs. maagverkleining

De een gaat op een dieet als hij wil afvallen, de ander gaat direct voor een maagverkleining. Dat laatste doe je overigens niet voor je lol. Maar wat heeft meer invloed op je spiermassa?

Of afvallen en spieren kweken überhaupt wel samengaat? Dat lees je in dit artikel. Spoiler: er zijn zeker mogelijkheden.

Invloed maagverkleining op spiermassa

Mensen die een maagverkleining ondergaan, verliezen meer spiermassa dan mensen die een dieet volgen. Soms kan wel tot een derde van het totale gewichtsverlies aan spieren verdwijnen na die medische ingreep, zag onderzoeker Malou Nuijten in haar proefschrift van het Radboudumc. Dat kan leiden tot gezondheidsproblemen en “zelfs tot hoger risico op hartaandoeningen en overlijden”.

Jaarlijks zijn er in Nederland meer dan 12.000 maagverkleiningsoperaties, schrijft Radboudumc. afvallen is dan natuurlijk logisch, maar over de gevolgen is nu meer bekend. Gemiddeld verliest een patiënt daarbij acht kilo aan spieren, voornamelijk in de eerste drie maanden na de operaties. Wel zijn de verschillen groot, zag Nuijten. En als iemand te veel spiermassa verliest, is dat dus erg ongezond. Het is vooraf moeilijk in te schatten wie het meeste risico loopt op “excessief spierverlies”.

Meeste spierverlies bij mannen

De onderzoekers zagen het meeste spierverlies bij mannen, ouderen en mensen met een hoger BMI voor de operatie. Waarschijnlijk speelt het gedrag na de operatie en de genetische aanleg een rol. Het is belangrijk om voldoende eiwitten te eten en te bewegen na de operatie, stelt Nuijten.

Dat terwijl patiënten na een maagverkleining juist minder honger hebben en eiwitrijk voedsel soms zwaarder op de maag ligt. Onderzoekers aan het Radboudumc beginnen daarom komend jaar een studie in meerdere centra, waarbij zorgverleners zich hier meer op gaan richten.

Sneller afvallen met een simpele twist

Ben je niet zo van het dieet of een maagverkleining, wat we heel goed snappen? Check dan deze simpele twist in je sportroutine, waardoor het afvallen sneller gaat. Lees ook hoeveel kilo spiermassa Chris Evans verloor na zijn rol als Captain America.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.