Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 16 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Met deze sporten verbrand je de meeste calorieën per uur

Je hoeft niet per se de sportschool in om calorieën te verbranden. Met klassieke sporten als voetbal of, we noemen maar eens wat, taekwondo, verbrand je ook behoorlijk wat kcal per uur.

Veel mensen gebruiken het woord calorieën verkeerd. Of beter gezegd: de termen calorie en kcal worden door elkaar gebruikt. Op voedingsmiddelen staat altijd het aantal kcal vermeld, maar in de volksmond wordt er dan gesproken over calorieën.

Ter verduidelijking: 1 kilocalorie (kcal) staat gelijk aan 1.000 calorieën. Van een Big Mag wordt bijvoorbeeld gezegd dat er 525 calorieën in zitten, maar in dat geval zouden wij er zeker tien per dag eten. In een Big Mac zit 525 kcal. Check alvast deze vijf simpele tips om 600 kcal per dag te minderen.

Sporten waarbij je de meeste calorieën verbrandt

Bij afvallen of op gewicht blijven, gaat het er kort gezegd erom dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt. En ons inziens is dat het leukst door te voetballen, tennissen of het uitoefenen van de overige sporten in dit lijstje.

Het moge duidelijk zijn dat darten of biljarten niet in het lijstje voorkomt. Voetbal staat gelukkig wel tussen de sporten waarbij je de meeste calorieën verbrandt. Daar ligt de derde helft alleen op de loer. Onthoud: ongeveer zeven biertjes na de tijd kun je van te voren al compenseren met 90 minuten intensief voetbal. Na een uur taekwondo kan daar in de taekwondokantine ook nog wel een schaaltje bitterballen bij.

Kcal per uur en sport

Voor alle sporten geldt: het hangt er natuurlijk van af hoe intensief je sport. In de tabel zie je gemiddelden per uur, met voetbal als uitzondering, want we gaan uit van een hele wedstrijd. Goed, dan fietsen we nu naar onze eerste proefles taekwondo.

SportDuurVerbrande calorieën
Taekwondo60 minuten900 kcal
Zwemmen60 minuten880 kcal
Langlaufen (of rolskiën)60 minuten850 kcal
Kickboksen60 minuten770 kcal
Voetbal90 minuten772 kcal
Basketbal60 minuten700 kcal
Hardlopen60 minuten700 kcal
Schaatsen (of skeeleren) 60 minuten600 kcal
Fietsen (op tempo)60 minuten500 kcal
Volleybal60 minuten350 kcal
Tennis60 minuten400 kcal

* De verbrande calorieën tijdens de genoemde sporten zijn gebaseerd op cijfers van PledgeSports.

Pledge Sports

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.