Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 27 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Kim Kardashian laat Deense economie groeien door zelf te krimpen

Beroemdheden als Kim Kardashian gebruiken het massaal: Ozempic. Er dreigde zelfs een tekort aan het diabetesmedicijn dat nu massaal wordt gebruikt met afvallen als doel. En daar spint de economie van Denemarken garen bij.

Een wondermiddel voor afvallen. Dat klinkt direct al dubieus. De trend onder Hollywood-sterren, TikTokkers en hun volgelingen is in korte tijd uit zijn voegen gebarsten. Khloé en Kim Kardashian gebruikten het om in hun Met Gala 2022-jurken te passen, Elon Musk zweert erbij en de hashtag #Ozempic is op TikTok meer dan 300 miljoen keer gebruikt.

Deense economie gespekt door mensen die afvallen

Koning Frederik X zal de koningin van Instagram, Kim Kardashian, ongetwijfeld even een fax sturen met een dankwoord. De economie van Denemarken is in het laatste kwartaal van vorig jaar een stuk harder gegroeid dan eerder aangenomen. Dat komt vooral door het succes van farmaceut Novo Nordisk met de verkoop van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic.

In de laatste drie maanden van 2023 steeg het Deense bruto binnenlands product (bbp) 2,6 procent in vergelijking met de voorgaande drie maanden, maakte het nationale statistiekbureau bekend. Bij een eerdere raming ging Danmarks Statistik nog uit van 2 procent groei op kwartaalbasis. Dat grote verschil was onder andere het gevolg van nieuwe gegevens over de export en de Deense industrie.

Krankzinnige groei dankzij Ozempic

Volgens hoofdeconoom Tore Stramer van de Deense Kamer van Koophandel zorgden omvangrijke uitbreidingsplannen van Novo Nordisk grotendeels voor die “krankzinnig sterke groei”. Die ontwikkeling gooit volgens Stramer zijn ideeën over het groeipotentieel van de Deense economie overhoop.

Vorige week verhoogde de Deense centrale bank zijn prognoses voor de economische groei dit jaar, met een verwijzing naar het succes van de farmaceutische industrie van het land. Niet verrassend overigens dat de industrie rond afvallen een miljardenimpuls heeft gekregen.

Kim Kardashian en meer beroemdheden die afvallen

Wegovy en Ozempic werden na aanprijzingen van beroemdheden als Elon Musk en Kim Kardashian zo populair als afslankmiddel dat Novo Nordisk moeilijk aan de vraag kon voldoen. De afgelopen maanden kondigde het bedrijf daarom miljardeninvesteringen aan om de productie van het wondermiddel voor afvallen op te voeren. Op de beurs is Novo Nordisk uitgegroeid tot het waardevolste bedrijf van Europa.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.