Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 26 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Het ‘wondermiddel’ voor afvallen waardoor een medicijntekort dreigt

TikTokkers promoten het massaal, Hollywood is verslaafd, maar mensen die het echt nodig hebben grijpen naast de pot. Ozempic is een razend populair middel dat gebruikt wordt door mensen die willen afvallen. En dat breng mensen met diabetes type 2 in de problemen.

De westerse mens is een aparte soort. Liters cola drinken, kilo’s junkfood naar binnen werken en dan hopla, een spuit erin om af te vallen. Dan is er ook nog de groep die helemaal geen overgewicht heeft en Ozempic gebruikt om te voldoen aan het verwrongen schoonheidsideaal van Hollywood en social media.

Dreigend tekort Ozempic door massaal gebruik

Tijd om daarmee te stoppen of nu te besluiten daar vooral niet aan mee te doen. Er wordt vanuit de medische hoek al een tijdje geroepen dat er een tekort dreigt van dit middel. Ozempic, een merknaam voor het geneesmiddel semaglutide, is niet ontwikkeld voor gezonde mensen die willen afvallen, maar voor mensen met diabetes type 2.

De trend onder Hollywood-sterren, TikTokkers en hun volgelingen is in korte tijd uit zijn voegen gebarsten. Khloé en Kim Kardashian gebruikten het om in hun Met Gala 2022-jurken te passen, Elon Musk zweert erbij en de hashtag #Ozempic is op TikTok meer dan 270 miljoen keer gebruikt.

In no-time afvallen tegen een prijs

Semaglutide (Ozempic), een geneesmiddel dat in lagere dosering gebruikt wordt bij de behandeling van diabetes type 2, blijkt inderdaad ook te werken bij ernstig overgewicht. Vooral in combinatie met een vermageringsdieet en beweging gaat het afvallen snel. Het geneesmiddel is duur en wordt niet terugbetaald aan mensen die geen suikerziekte hebben. Het medicijn is op dit moment beperkt beschikbaar, dus roepen de medische autoriteiten op mensen met diabetes type 2 voorrang te verlenen. In Nederland kun je het alleen op doktersrecept krijgen, maar online zijn er tal van mogelijkheden.

@pushupsnpumps

Weekly ozempic injection a day late. 🤦🏼‍♀️ #ozempic #t1dlookslikeme #type1diabetes #diabetes

♬ ceilings – Sped Up Version – Lizzy McAlpine

De trend van afvallen met Ozempic is ontstaan na een onderzoek met verbluffende resultaten. Dit ging als een lopend vuurtje over TikTok en de Hollywood Boulevard, maar niemand die de kleine lettertjes las.

Kanttekeningen van het onderzoek

  • Het middel werd wekelijks ingespoten, wat niet voor iedereen haalbaar is.
  • De hoge kostprijs van een behandeling, zo’n 250 euro per maand, zal ook veel mensen afschrikken.Voor 68 weken komt dat neer op 4.250 euro of 283 euro per verloren kilogram (bron).
  • Het geneesmiddel wordt niet terugbetaald, en het gewichtsverlies was het resultaat van het geneesmiddel samen met een vermageringsdieet en beweging.
  • Het onderzoek werd volledig betaald door het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk, dat semaglutide (Ozempic) produceert.
  • De studie duurde 68 weken. De ontwikkeling van lichaamsgewicht op lange termijn is dus niet te onderzoeken.
  • Een zeldzame nevenwerking van het middel is een pancreasontsteking. In deze nieuwe studie waren er drie gevallen (0,2%) in de groep die inspuitingen kreeg met semaglutide. Er waren geen gevallen van pancreasontsteking in de controlegroep die een nepmiddel kreeg.
  • Bijna 75% van de deelnemers in de internationale studie bestond uit vrouwen, en de meerderheid zat in een vroeg stadium van diabetes. De resultaten zijn dus niet te veralgemenen.
  • Het geneesmiddel is enkel vergund voor gebruik bij personen met diabetes type 2. Artsen mogen het ook voorschrijven aan personen met obesitas onder de noemer ‘off label-gebruik’.
  • Doordat daar veel vraag naar is, dreigen de mensen die Ozempic gebruiken waarvoor het bedoeld is, diabetes, zonder het geneesmiddel te geraken.

Daar komt bij dat het onverantwoord wordt gebruikt. “Het nadeel is dat je weer aankomt als je stopt met dit middel. Het is geen quick fix, maar iets wat op lange termijn begeleid en onderhouden moet worden”, zei Ömrüm Aydin van de Nederlandse Obesitasstichting eerder deze week tegen Nieuwsuur.

ozempic, spuit, wondermiddel, afvallen, tekort, diabetes, kim kardashian, met gala 2022
Don’t try this at home

Check ook deze fabels over afvallen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.