Stijn Kuster
Stijn Kuster Stijl 26 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De goedkope én dure horloges van koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander moet tijdens een staatsbezoek of speciaal evenement goed voor de dag komen. Een belangrijk onderdeel voor zo’n moment is het horloge, ook voor de koning. Deze vier ingetogen en relatief betaalbare horloges (vooral de eerste) bezit de koning van Nederland. Goed spotten welke hij dit jaar draagt tijdens Koningsdag.

Onze koning heeft naar verluidt overigens zo’n 150 horloges. Het overgrote deel zou hij zelf niet hebben aangeschaft. Hij kreeg veel uurwerken als attentie bij bijvoorbeeld een staatsbezoek.

‘Betaalbare’ horloges van koning Willem-Alexander

Welke horloges hij allemaal in zijn collectie heeft, is onbekend. De koning heeft vaak geen sieraden om. Toch is hij gespot met deze vier chique horloges om zijn pols.

1. Oranje Watch

Het favoriete horloge van koning Willem-Alexander tijdens sportevenementen kost volgens Vintage Watches (zie de video onderaan dit artikel) 8,95 euro. Hij droeg het onder meer tijdens de Olympische spelen van 2012.

willem alexander, horloges, koning
Onze koning met de Oranje Watch (Afbeelding: ANP)

2. Omega Speedmaster

Tijdens het WK in Zuid-Afrika (2010) werd Willem-Alexander ook gespot met een Omega Speedmaster, voorzien van een bruin leren bandje met zilveren sluiting. Welke uitvoering de koning exact heeft, is onbekend.

Omega Speedmaster, niet dezelfde uitvoering als die van Willem-Alexander (Afbeelding: Omega)

Hoewel een Omega Speedmaster een stijlvol en befaamd horloge is, is het model ook voor minder vermogende niet-koningen bereikbaar. Nieuw heb je al een Speedmaster vanaf zo’n 4.000 tot 5.000 euro. Dat is veel geld, maar zeker geen onbetaalbaar uurwerk.

3. Rolex Datejust 36

In 2011 werd koning Willem-Alexander op een conferentie in Stockholm gespot met een Rolex Datejust. Naar verluidt gaat het om een 36 mm variant met blauwe wijzerplaat en zilveren band. Tijdens zijn huwelijk met Maxima in 2002 droeg hij ook dit horloge.

Koning, Willem-Alexander, Maxima, horloge
Rolex Datejust, niet dezelfde uitvoering als die van Willem-Alexander (Afbeelding: Rolex)

Het horloge is erg in prijs gestegen, net als alle andere Rolexen. Wil je dezelfde Datejust als Willem-Alexander, dan ben je zo’n 15.000 tot 16.000 euro kwijt.

4. Rolex Day-Date (zijn duurste horloge)

De tweede Rolex van Willem-Alexander is een Day-Date. Hij koos voor een erg ingetogen exemplaar, met witgoud en een grijze wijzerplaat.

Rolex Day-Date, niet dezelfde uitvoering als die van Willem-Alexander

Hoewel het sieraad het minst opvallende horloge is van Willem-Alexander, is dit tot zover bekend zijn duurste exemplaar. Een gebruikte Day-Date in dezelfde uitvoering kost al gauw tussen de 30.000 en 40.000 euro.

Oké, die laatste bedragen zijn natuurlijk niet voor Jan met de pet, maar voor een koning valt het allemaal behoorlijk mee. Ter vergelijking: check bijvoorbeeld dit peperdure klokje waarmee Rafael Nadal (de koning van het gravel) gewoon zijn wedstrijden speelt.

Meer klokjes van het koningshuis

Bekijk in deze video van Vintage Watches meer horloges van het koningshuis.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.