Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Het horloge waarmee Rafael Nadal de beste tennisser ooit werd

Rafael Nadal mag zich, op basis van het aantal Grand Slam-titels, sinds afgelopen weekend de beste tennisser ooit noemen. Over de finale tegen Daniil Medvedev is genoeg geschreven, maar wat voor horloge droeg de Spaanse tennisser tijdens de Australian Open? Welnu, dat is de peperdure RM-04 van Richard Mille.

Lange tijd was de Grand Slam-verhouding onder de ‘grote drie’ 20-20-20. Geschiedkundig zou het misschien wel het mooist zijn als Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal allemaal op twintig titels zouden blijven steken, maar vooral bij de laatste twee genoemden kruipt het bloed nog altijd waar het niet gaan kan. De strijd om de meeste Grand Slams is nog lang niet gestreden, maar de Spanjaard deelde met zijn titel op de Australian Open een grote klap uit.

Rafael Nadal speelt sinds 2008 met Richard Mille

Voorlopig mag Rafael Nadal zich dus even de beste tennisser ooit noemen. Zijn eerste Grand Slam ooit, Rolland Garros, won hij in 2005. In deze tijd was hij nog tegen het dragen van een horloge op de baan. Maar toen hij in 2009 voor het eerst de Australian Open won, tot afgelopen weekend de enige keer, had hij al een Richard Mille om zijn pols hangen.

rafael nadal, horloge, australian open, rm 27-04, richard mille, beste tennisser ooit
Rafael Nadal na zijn 21e Grand Slam-titel (Afbeelding: Getty)

In 2008 ging de Spaanse tennisser partnerschap aan met de Zwitserse horlogemaker, en sindsdien is een horloge om zijn pols even onafscheidelijk van de tennisser als de 27 tics voor zijn service en zijn beestachtige instelling. Richard Mille maakt sinds 2001 peperdure horloges, die resistent zijn tegen extreme elementen. Het zijn klokjes die topsporters onder alle omstandigheden kunnen dragen. Rafael Nadal is dan ook niet de enige topsporter met een partnerschap.

De RM 27-04 tijdens de Australian Open 2022

Door de jaren heen droeg Rafael Nadal verschillende versies, en tijdens de Australian Open was dit een RM 27-04. Bij dit horloge heeft Richard Mille rekening gehouden met de G-krachten die het horloge moet weerstaan tijdens zijn snoeiharde forehands. Het klokje is bestand tegen een gravitatiekracht van 12 G. In context: straaljagerpiloten krijgen te maken met 8 tot 9 G. Ook praktisch voor een tennisser: het klokje weegt slechts 30 gram.

rafael nadal, horloge, australian open, rm 27-04, richard mille, beste tennisser ooit, 21 grand slams
Het klokje van Rafa (Afbeelding: Richard Mille)

Het horloge heet voluit de Richard Mille RM 27-04 Tourbillon Rafael Nadal en is speciaal ontworpen voor ‘Rafa’. Herkenbare aspecten zijn het blauwe bandje en de graveloranje kroon. Op de wijzerplaat zie je 38 lengte- breedtesnaren van staaldraad, die symbool staan voor de bespanning van een tennisracket. De kast is van saffier.

Peperduur horloge

In totaal zijn er vijftig exemplaren van dit klokje gemaakt, met een adviesprijs van 1.050.000 dollar. Dat is omgerekend meer dan 9 ton. De technische specificaties vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.