Noah Korevaar
Noah Korevaar Stijl 14 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Seiko en Studio Ghibli vieren iconische film met zeldzaam horloge

Seiko brengt een zeer exclusief horloge uit ter ere van Nausicaä of the Valley of the Wind. De legendarische animatiefilm van Studio Ghibli viert binnenkort haar veertigjarig jubileum.

Het is vrijwel onmogelijk om de impact van Hayao Miyazaki samen te vatten. De Japanse filmmaker heeft met het legendarische Studio Ghibli niet alleen wonderschone klassiekers van animatiefilms afgeleverd, maar inspireerde ook talloze Westerse regisseurs en kunstenaars.

Studio Ghibli: ronduit legendarisch

Zelfs de animators en hoge piefen van Disney beschouwen de ondertussen 83-jarige Japanner als een grootheid. Dezelfde Disney-teams die verantwoordelijk waren voor klassieke animatiefilms zoals Aladdin maakten tripjes naar Japan om in de keuken van Studio Ghibli te kijken.

Op het moment van schrijven draait The Boy and the Heron nog in de bioscopen, de eerste Miyazaki-film sinds The Wind Rises uit 2013. Een bijzonder moment, want het is maar de vraag of we ooit nog een nieuw werk van de grootmeester te zien gaan krijgen. De beste man is al bezig met een volgend project, maar met zijn leeftijd en de lange productietijd van anime-films wordt het helaas een race tegen de klok.

Nausicaä of the Valley of the Wind x Seiko

In de tussentijd is het tijd om terug te blikken op een ongekend oeuvre. Volgende maand is namelijk de veertigste verjaardag van Nausica√§ of the Valley of the Wind, de legendarische fantasy-animatiefilm van Miyazaki. Een feit dat horlogemerk Seiko viert door in samenwerking met Studio Ghibli een op de film ge√Įnspireerd horloge uit te brengen.

Seiko Studio Ghibli Nausicaa film horloge
(Afbeelding: Seiko / Studio Ghibli)

Een onvermijdelijk collector‚Äôs item: Seiko produceert slechts 1.500 stuks, waarvan er alleen al 900 gereserveerd worden voor Japanse consumenten. Het horloge is verkrijgbaar in √©√©n model met een algeheel ontwerp dat gebaseerd is op de Ohm ‚Äď de gigantische gepantserde trilobieten die een grote rol spelen in Nausica√§ of the Valley of the Wind.

Horloge vol verwijzingen

De bruine bandjes met schubbenpatroon flankeren de verweerde grijze kast van het horloge, die wordt geaccentueerd door een geribbelde kroon met een blauwe glazen punt die lijkt op de ogen van de Ohm.

Seiko Studio Ghibli Nausicaa film horloge
(Afbeelding: Seiko / Studio Ghibli)

Voor de oplettende fan is het meteen duidelijk dat de wijzerplaat naar de jurk van prinses Nausicaä verwijst, die in de film blauw wordt geverfd door het bloed van Ohm-larven voordat Nausicaä de outfit omtovert tot een vluchtpak.

De beroemde quote uit de anime, “Clothed in blue robes, descending onto a golden field“, is gegraveerd in de gouden lunette van de achterplaat. De plaat heeft ook een transparante binnenschijf met de filmtitel gegraveerd boven silhouetten van Nausicaä’s hoofddeksel en de plantenscheut die voorkomt in de post-creditscène van de film.

Daarmee houden de herkenbare details niet op: het Seiko-horloge wordt geleverd in een speciale blauwe doos met een illustratie van een iconische sc√®ne uit de film onder het deksel. Daarnaast krijgen fans er ook een kaart bij met een gekrabbelde boodschap van de¬†master himself, Miyazaki dus, met de tekst ‚ÄúLaten we leven zonder gebonden te zijn aan tijd‚ÄĚ. De perfecte quote voor bij een horloge.

Goede prijs, beperkte oplage

Het Nausicaä of the Valley of the Wind-horloge gaat 220,000 yen kosten, wat omgerekend 1.365,32 euro is. De pre-orders gaan op 8 maart van start op de website van Seiko Japan, met dus slechts zeshonderd exemplaren waarvoor jij in aanmerking komt. Op diezelfde website kun je tevens meer details bewonderen.

Seiko Studio Ghibli Nausicaa film horloge
(Afbeelding: Seiko / Studio Ghibli)

Vind je dat prijskaartje toch wat te gortig? Dan kun je ook simpelweg Nausicaä of the Valley of the Wind gaan streamen, want de legendarische animatiefilm staat gewoon op Netflix. Met een 8.0 op IMDb en 90 procent op Rotten Tomatoes een no-brainer. Alleen al twee uur staren naar de met de hand geverfde achtergronden is pure zen. Trek in nieuwere anime? Check dan ons lijstje met de beste anime op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.