Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 mrt 2021
Leestijd: 5 minuten

Genre-ontstijgend, hard en mooi: 8 x de beste anime op Netflix

Anime is meer dan een genre: het is een overkoepelende term voor alle geanimeerde films en series die uit Japan komen. Van handgetekende tekeningen tot computeranimatie en van romantische comedies tot snoeiharde actiefilms.

Beste anime op Netflix

Netflix staat er vol mee, maar helaas zitten er ook veel belabberde series en films tussen. We hebben 8 pareltjes voor je uitgekozen die eigenlijk voor iedereen een must zijn, of je nou al helemaal thuis bent in anime of er voor het eerst kennis mee maakt.

One-Punch Man

Bij bijna elke serie is het balen geblazen als Netflix niet het nieuwste seizoen beschikbaar heeft. Bij One-Punch Man hoef je daar echter niet om te rouwen. Doordat een anime zo lang duurt om te produceren, had de studio achter het magistrale eerste seizoen van deze hitserie geen tijd voor het tweede seizoen. Een andere studio nam het stokje over, helaas met alle gevolgen van dien. Het eerste seizoen is echter nog steeds een spectaculaire en hilarische achtbaanrit die we iedereen aanraden.

One-Punch Man steekt op satirische wijze de draak met de superhelden-hype die al jaren bezig is. Saitama heeft als superheld een groot probleem: hij verslaat iedereen in één klap, waardoor al zijn gevechten doodsaai zijn geworden. Dat leidt tot een hoop hilarische grappen en komische situaties. Vergis je echter niet: op actievlak heeft One-Punch Man mede dankzij de oogstrelende animatie een hoop moois te bieden.

Neon Genesis Evangelion

Neon Genesis Evangelion prijkt bovenaan bijna elk lijstje met de beste anime films en series, ooit. Jarenlang was het onmogelijk om deze prachtserie op legale wijze te kijken in het Westen, tot Netflix tot de verbazing van vriend en vijand de rechten opkocht.

Zowel de originele serie als de twee vervolgfilms kun je op de streamingdienst vinden. Mecha’s, handgetekende animatie en een iconische soundtrack zorgen ervoor dat Neon Genesis Evangelion zijn genre ontstijgt. Een must-watch, mits je als kijker tegen een stootje kan. Het einde spookt namelijk nog door het hoofd van menig kijker, jaren na dato.

Neon Genesis Evangelion
(Afbeelding: Gainax)

Aggretsuko

Heb je liever iets luchtiger kijkmateriaal? Dan ben je bij het vrij nieuwe Aggretsuko aan het juiste adres, van het bedrijf achter Hello Kitty. Scroll nu niet meteen verder, want Aggretsuko is allesbehalve Hello Kitty. Deze serie gaat namelijk overeen rode panda die van death metal houdt.

Haar uitlaatklep voor alle dagelijkse kantoorfrustraties en seksisme dat ze tegenkomt op haar werk in Tokio uit ze met… death metal karaoke. Heerlijk snackable afleveringen en een unieke kleurrijke animatiestijl zorgen ervoor dat Aggretsuko een verslavend stukje afwisseling biedt.

Sanrio
Bron: Sanrio / Netflix Bron: Sanrio / Netflix

Death Note

Death Note, de serie waardoor vele fans voor het eerst in aanraking kwamen met anime. Wat nou als je iemand kon doden, simpelweg door zijn of haar naam in een boek op te schrijven? Die macht krijgt de student Light Yagami in deze serie.

Hij besluit de aarde een betere plek te maken door af te rekenen met criminelen, maar een briljante detective genaamd L zit hem op de hielen. Wat volgt is een van de meest spannende kat-en-muis spelletjes die we ooit in een serie of film hebben gezien.

Death Note Anime Netflix
Bron: Madhouse Bron: Madhouse

Devilman Crybaby

Anime staat er bekend om dat er iets minder… grenzen zijn. Met animatie kun je immers met een hoop meer wegkomen dan in live-action. Een hyper-violent en bizar voorbeeld daarvan is Devilman Crybaby. Seks, drugs, bloederig geweld: deze animatie is een explosieve orgie die schitterend is geanimeerd.

Het plot gaan we niet eens uitleggen: Devilman Crybaby is een achtbaan die je simpelweg moet beleven. Mits je het aandurft, want het labeltje 18+ was nog nooit zo passend.

The Great Pretender

Een van de meest recente en ook beste animeseries op Netflix is The Great Pretender. Een Japanse productie die zo internationaal aanvoelt als het maar kan. We volgen Makoto Edumara, die anderen bedriegt voor de kost. Een echte oplichter dus. Nadat hij een toerist opgelicht te hebben, blijkt het andersom te zijn: hij is het slachtoffer van een meesteroplichter. Fast forward en je hebt een internationaal avontuur vol actie, intrige en plottwists. Een soort Robin Hood, maar dan anders. De twee besluiten namelijk samen te werken en zetten grootse plannen op poten om criminelen op te lichten, om vervolgens zelf het geld te houden. Een heerlijke serie, met ook nog eens Freddie Mercury als soundtrack. Wat wil je nog meer?

Your Lie in April

Bereid je maar voor op een emotionele achtbaan, want Your Lie in April is het bewijs dat anime meer is dan een genre. Het medium heeft namelijk meer te bieden dan gevechten en comedy. Dit schitterend geanimeerde stukje drama gaat over een talentvolle pianist wiens leven instort wanneer zijn loshandige moeder overlijdt.

Opeens kan hij niet meer de muziek horen als hij zijn piano bespeelt. Hij besluit zijn passie op te geven, tot hij een violiste ontmoet die zijn leven compleet verandert. Pak de tissues er maar vast bij, want Your Lie in April is een tranentrekker.

Your Lie in April
Bron: A-1 Pictures

Nostalgie-bonus: Pokémon

Nee, Pokémon hoort niet thuis in een lijstje met de beste anime. Maar hé, we kijken series voor ons plezier, niet om critici te bevredigen. Pokémon is voor generaties Netflix-gebruikers de ultieme vorm van nostalgie. Op Netflix kun je zowel de originele serie checken, die vroeger op televisie te zien was, als de  moderne vorm van de 20-jaar oude franchise: Sun & Moon.

Ash ziet er in die serie heel anders uit, maar dan ontdek je ook opeens dat de gevechtsanimatie ook beter is dan ooit. Stiekem is dat anno 2021 nog steeds ultiem genieten!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.