Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Verrassing: Grogu is nu al terug op Disney+ dankzij unieke samenwerking

Nee, The Mandalorian keert pas terug in februari. Maar Lucasfilm en Studio Ghibli hebben alsnog een toffe verrassing voor fans van Baby Yoda. Op Disney+ is er een korte film over de kleine held verschenen. Een unieke samenwerking, al was het misschien niet waar fans op hoopten.

Steeds meer grote Westerse franchises worden in een anime-jasje gestoken, met als grootste succesverhaal Cyberpunk: Edgerunners. De Netflix Original zorgde er zelfs voor dat de game waarop de show gebaseerd is zijn eigen records brak wat spelersaantallen betreft.

Star Wars en anime

Ook Star Wars kreeg vorig jaar de behandeling, in de vorm van Star Wars: Visions. Een handjevol geprezen Japanse animatiestudio’s kregen de kans om een korte film binnen het universum van George Lucas te maken. Het resultaat was een zeer gevarieerde mix aan oogstrelende animatie. Hét bewijs dat anime slechts een medium is, in plaats van een stijl.

Als je het over anime hebt, dan is Studio Ghibli het toppunt. De animatiestudio achter handgetekende topfilms als Spirited Away en Princess Mononoke wordt al decennia de hemel in geprezen. De Top 250 van IMDb zegt genoeg.

Oprichter en grootmeester Hayao Miyazaki is het grote voorbeeld van de industrie, en zelfs Disney en Pixar planden tripjes naar Japan om van hem te leren.

Studio Ghibli?!

De verbazing was dan ook groot online toen Lucasfilm afgelopen week een samenwerking met Studio Ghibli aankondigde. Die verbazing werd nog groter toen een teaser op het Twitter-account van Ghibli zelfs Miyazaki met een beeldje van Baby Yoda toonde:

De beste man is namelijk 81 jaar, en werkt enkel nog maar aan een eigen passieproject. Sterker nog, de filmmaker is officieel al meermaals met pensioen gegaan, maar kan het telkens niet laten om terug te keren voor nog één laatste film.

Laten we je maar meteen uit de droom helpen: nee, Miyazaki heeft niet een Star Wars-film gemaakt. En nee, we hebben het überhaupt niet over een serie of een volledige film.

Grogu and Dust Bunnies op Disney+

Op Disney+ is als verrassing simpelweg een kort filmpje genaamd Star Wars Zen: Grogu and Dust Bunnies verschenen. Zoals de ‘Zen‘ in de titel al doet vermoeden is het meer een rustgevende animatie dan echt een verhaal. Baby Yoda komt de Dust Bunnies tegen, die anime-fans nog kennen uit onder andere Spirited Away.

De korte film werd geregisseerd door Katsuya Kondō, een ervaren Studio Ghibli-animator en personageontwerper, en bestaat uit handgetekende animatie. Kondō heeft aan vele legendarische Ghibli-films gewerkt, waaronder Castle in the Sky, My Neighbor Totoro, Porco Rosso, Princess Mononoke, Howls Moving Castle en Ponyo. Miyazaki zelf is nergens in de credits te bekennen.

Ook tof: Grogu and Dust Bunnies is voorzien van muziek van Ludwig Göransson, de componist die je kent van The Mandalorian. Ben je toch teleurgesteld in hoe kort het filmpje is? Dan ben je niet de enige. Maar er is nog hoop.

Meer anime en The Mandalorian

In de lente van 2023 komt het tweede seizoen van Star Wars: Visions uit. Wie weet heeft Studio Ghibli daar ook aan meegewerkt. Vanuit Lucasfilm is er nog niks bekendgemaakt over de reikwijdte van de samenwerking met de Japanse studio.

Was deze korte animatie alles? Of gaat er meer vanuit de koker van Miyazaki en Co. komen? Wordt ongetwijfeld vervolgd. In de tussentijd kun je alvast de teaser checken voor het derde seizoen van The Mandalorian. De show keert in februari terug op Disney+.

Doe jezelf bovendien een plezier en duik in de wondere wereld van Studio Ghibli op Netflix. Topscores op IMDb, schitterende handgetekende en geverfde animatie: wat wil je nog meer? We hebben zelfs de beste Ghibli-films op Netflix voor je op een rijtje gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.