Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 apr 2020
Leestijd: 6 minuten

Nu op Netflix: de 8 beste Studio Ghibli films volgens IMDb en Rotten Tomatoes

Studio Ghibli is een ondertussen legendarische animatiestudio uit Japan. De animatiefilms die Ghibli de afgelopen decennia afleverde staan bol van de schitterende handgetekende achtergronden, fantasierijke verhalen en kleurrijke personages. Nu staat praktisch elke Studio Ghibli film op Netflix, maar welke zijn het beste? Rotten Tomatoes en IMDb hebben een antwoord.

De films van de Japanse studio worden niet voor niks zelfs door Disney geprezen. Sterker nog, de personages uit verschillende Ghibli films zijn zelfs als easter eggs te vinden in recente animatiefilms van Disney. De studio bracht de films een tijdje zelfs internationaal uit.

De beste Studio Ghibli films op Netflix

Nu staan ze stuk voor stuk op Netflix, op één na, zowel in het Engels, Nederlands als het Japans. Een berg schitterende animatiefilms, waarvan er niet een je teleur zal gaan stellen. De handgetekende animatie zorgt ervoor dat elk frame in een museum thuis hoort, in tegenstelling tot de killere digitale animatie die je vandaag de dag vooral voorbij ziet komen. Dat de laagste IMDb-score een 7.9 is zegt al genoeg!

Maar wat als je er nou slechts een paar wilt checken de komende weken, bij welke moet je dan beginnen? We hebben de scores van IMDb en Rotten Tomatoes voor je op een rijtje gezet om een antwoord te geven.

Beste Ghibli films volgens IMDb

Kiki’s Delivery Service (IMDb: 7.9)

Kiki is 13 jaar geworden, en dat betekent voor heksen maar één ding: het is tijd om weg van huis te gaan en zelfstandig te worden. Op haar bezemsteel ontdekt Kiki een uiterst geschikte stad om te gaan wonen en haar beroep uit te oefenen. Tot ze landt en de mensen ontmoet: die blijken niet zo happig te zijn op haar komst. Een beeldschone kinderfilm, zeer simpel qua opzet en verhaal maar juist betoverend in die eenvoud.

Castle in the Sky (IMDb: 8.0)

Castle in the Sky is de eerste film die Studio Ghibli officieel als studio uitbracht. De film speelt zich af in een alternatieve werkelijkheid waarin de mensheid steden in de lucht heeft gebouwd. Sheeta, een jong meisje, valt aan het begin van Castle in the Sky uit een luchtschip, maar weet de val te overleven dankzij een mysterieuze steen. Een steen die haar de weg wijst naar een legendarisch luchtkasteel, maar waarnaar luchtpiraten ook op zoek zijn. Een film vol actie en fantasie!

The Tale of the Princess Kaguya (IMDb: 8.0)

Deze film is qua tekenstijl een vreemde eend in de bijt. De handgetekende stijl die Studio Ghibli decennia lang hanteerde is nergens te bekennen, maar dat maakt The Tale of the Princess Kaguya er niet minder sterk op. Op een dag vind een oude man een baby in een bamboeplant. Het meisje blijkt een princes van buitenaardse komaf te zijn. Gebaseerd op een beroemd verhaal uit de Japanse folklore. Als je slechts één werk van Ghibli checkt, kies dan een andere titel uit dit lijstje met de kenmerkende tekenstijl, maar Princess Kaguya zal je zeker niet teleurstellen.

Nausicaa of the Valley of the Wind (IMDb: 8.1)

Nausicaa of the Valley of the Wind speelt zich af in een toekomst die helaas niet eens zo vergezocht lijkt, waarin de mensheid de aarde heeft verwoest. Een klein deel heeft het overleefd, waaronder de prinses Nausicaa. Ze leeft in de Vallei van de Wind. Kan ze de giftige jungle die het laatste restje mensen bedreigt leren begrijpen, of moet ze net zoals haar voorgangers overgaan tot vernietiging?

My Neighbor Totoro (IMDb: 8.2)

My Neighbor Totoro heeft niet de diepe boodschap of intelligente verhaallijnen die andere films van Studio Ghibli zo intrigerend maken. Toch is het waarschijnlijk de beroemdste film van de Japanse animatiestudio. Dat heeft My Neighbor Totoro vooral te danken aan de internationale release waar Disney eind vorige eeuw voor zorgde. Onderschat Totoro echter niet: in slechts 86 minuten weet Miyazaki je een dromerige wonderwereld in te trekken. Ik kan geen film bedenken die beter de nieuwsgierigheid en naïviteit van een kind in beeld weet te brengen.

Howl’s Moving Castle (IMDb: 8.2)

De 18-jarige Sophie werkt in de hoedenwinkel van haar vader. Op een dag ontmoet ze Howl, een mysterieuze tovenaar. De jaloerse Heks van Verspilling kan het echter niet aan om de knappe tovenaar zo samen met Sophie te zien, en besluit Sophie te vervloeken. In een klap is ze 72 jaar ouder. Ze besluit te vluchten naar het bewegende kasteel van Howl, maar die herkent haar niet en besluit haar aan te nemen als huishoudster. Kan Sophie aan haar vloek ontsnappen? Je ontdekt het op Netflix!

Princess Mononoke (IMDb: 8.4)

Dat grootmeester Hayao Miyazaki met Studio Ghibli vaak een bepaalde boodschap over wilt brengen, is geen geheim. Dat is vooral duidelijk in films als Princess Mononoke. Een kwade bosgod infecteert een prins met een dodelijke ziekte. De prins gaat op pad om een geneesmiddel te zoeken. Al snel belandt hij in een oorlog van grootse proporties tussen de natuur en zijn dieren en de mensheid. Een oorlog die meer voor hem kan betekenen dan de prins zelf weet. Princess Mononoke ziet er niet alleen fantastisch uit, maar heeft een boodschap over hoe wij met de natuur omgaan die anno 2020 relevanter is dan ooit.

Spirited Away (IMDb: 8.6)

Je kunt nog twisten of Mononoke niet misschien beter is, maar velen zullen het waarschijnlijk ermee eens zijn dat Spirited Away de beste Studio Ghibli film op Netflix is. De 10-jarige Chihiro verhuist met haar vader en moeder naar een buitenwijk. Tijdens de verhuizing loopt ze per ongeluk een wereld vol heksen en monsters binnen, waar mensen veranderen in dieren. Chihiro moet in een badhuis werken om te overleven en een weg terug te vinden. Een verhaal vol fantasie, waarbij elk nieuwe monster en omgeving je weer vol creativiteit omver weet te blazen. Miyazaki verzon het verhaal van Spirited Away grotendeels terwijl de film gemaakt wordt. Dat klinkt meestal als slecht plan, maar in het geval van Spirited Away is het een meesterzet. Een prachtfilm voor jong en oud!

Beste Ghibli films volgens Rotten Tomatoes

We rangschikken de Studio Ghibli films op Netflix op basis van de critics score op Rotten Tomatoes. Oftewel, de score die recensenten aan films geven, niet het publiek.

7. Howl’s Moving Castle (Rotten Tomatoes: 87 procent)

6. Nausicaa of the Valley of the Wind (Rotten Tomatoes: 88 procent)

5. Princess Mononoke (Rotten Tomatoes: 93 procent)

4. My Neighbor Totoro (Rotten Tomatoes: 94 procent)

3. Castle in the Sky (Rotten Tomatoes: 96 procent)

2. Spirited Away (Rotten Tomatoes: 97 procent)

2. Kiki’s Delivery Service (Rotten Tomatoes: 97 procent)

1. The Tale of the Princess Kaguya (Rotten Tomatoes: 100 procent)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nu op Netflix: de 8 beste Studio Ghibli films volgens IMDb en Rotten Tomatoes
Sluiten