Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Tweedehands auto's 31 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze tweedehands Volkswagen heeft een verbruik van slechts 1 op 111

Met de huidige brandstofprijzen loont het om op zoek te gaan naar een zuinige auto. Helaas zijn de meeste modellen met een laag verbruik niet al te spannend of uniek. Er is echter een uitzondering. Op Autowereld.nl vind je namelijk een tweedehands Volkswagen XL1 met een verbruik van 1 op 111.

Het ziet er misschien uit alsof deze auto zo uit de toekomst is komen rijden, maar dat is zeker niet het geval. De Volkswagen XL1 verscheen in 2014 op de markt. Een bijzonder model dat om verschillende redenen opviel. Vooral de opmerkelijke vorm, dichte achterwielen en vleugeldeuren maken deze tweedehands auto een bijzondere verschijning.

Bizar zuinige tweedehands auto

Toch is dat niet wat deze Volkswagen XL1 echt uniek maakt. Het echte unique selling point van deze occasion is het verbruik. Met slechts een enkele liter diesel kun je 111 kilometer afleggen. Dat zijn cijfers waar zelfs de meest moderne dieselauto’s niet in de buurt komen.

Volkswagen XL 1 tweedehands auto occasion
De Volkswagen XL1 (Afbeelding: Vehikel)

Dat deze tweedehands Volkswagen XL1 zo zuinig is, heeft met een aantal zaken te maken. Allereerst de motor. Onder de motorkap vinden we een 27 pk-elektromotor (het is namelijk een plug-in hybride) en een tweecilinder dieselmotor met een slagvolume van 800cc. Een zuinige combinatie, maar niet heel krachtig. Het gecombineerde vermogen ligt op 69 pk (27 pk elektrische en 47 pk van de dieselmotor).

De superlichte en zeer gestroomlijnde Volkswagen XL1

Veel vermogen is ook niet nodig. Door de carbon fibre onderdelen weegt de Volkswagen XL1 slechts 796 kilogram. Als je ‘em voltankt ligt dat gewicht niet veel hoger, want er zit een zeer kleine tank in (10 liter). Dat is weinig, maar deze unieke tweedehands auto perst daar wel gewoon dik 1.000 kilometer uit.

Volkswagen XL 1 tweedehands auto occasion
Bijzonder is hij zeker (Afbeelding: Vehikel)

Verder is er alles aan gedaan om de weerstand zo laag mogelijk te houden. Zo heb je camera’s in plaats van buitenspiegels en staat deze tweedehands auto op behoorlijk dunne wielen. Alles om de efficiëntie te verhogen. Het resultaat is een gestroomlijnde en futuristische occasion die verrassend rap is. De Volkswagen XL1 is begrensd op 159,6 kilometer per uur.

oncomfortabele en prijzige occasion

Met zijn bijzondere looks en ongekende zuinigheid lijkt de Volkswagen XL1 de ideale tweedehands auto. Helaas zijn er wel wat minpunt. Zo heb je niet veel ruimte en is de rit niet bepaald comfortabel. Stugge vering, harde stoelen, weinig geluidsisolatie en de nodige klink- en bonkgeluiden. Je betaalt dus wel een flinke prijs voor al die zuinigheid.

Zuinig en groen: dit zijn de 11 elektrische auto’s met het laagste verbruik

Dat bedoelen we helaas ook letterlijk. De tweedehands Volkswagen XL1 die we tegenkwamen bij Vehikel is namelijk niet goedkoop. De huidige (en tevens eerste) eigenaar wil er bijna 105.00 euro voor hebben. Het is dus maar goed dat hij zo zuinig is.

Onze collega’s van Autovisie namen de Volkswagen XL1 vijf jaar geleden al eens onder de loep:

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.