Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Tweedehands auto's 15 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze goedkope camper-occasion is beroemd door Keith Richards

Deze tweedehands camper lijkt als twee druppels water op de tijdloos populaire Volkswagen Transporter, maar het is een Commer 1500. Om die reden tik je de occasion, beroemd door Rolling Stones-gitarist Keith Richards, wel voor een prikkie op de kop.

Met een Volkswagen Transporter de wijde wereld in. Het is een droom van vrijgevochten jongeren, moegestreden ouderen en alles daartussenin. Deze Commer 1500 is dan wel geen Volkswagen, maar wel een droom die slechts 6.000 euro verwijderd is van de realiteit. Ook heeft hij minder kilometers op de teller dan menig rollator.

Volkswagen Transporter-lookalike als occasion

Bij garagebedrijf Henny Veenings in Wormerveer hebben ze een buitenkansje in hun loods staan: een occasion-camper van het type Commer 1500 voor 6.000 euro. Hij loopt op benzine en zag reeds het levenslicht in 1975, maar toch heeft hij maar 79.615 kilometer op de teller. Met een opknapbeurt zou hij nog een aantal roadtrips mee moeten kunnen.

volkswagen camper commer occasion tweedehands
(Afbeelding: Henny Veenings)

Interessant aan deze tweedehands Volkswagen is dat hij in 2025 50 jaar oud is. Vanaf dat moment is het een klassieker en hoeft hij niet meer APK gekeurd te worden. De keerzijde van de medaille is dat de camper op dit moment geen geldige APK heeft. Óf je zult hem zelf moeten opknappen en laten keuren, óf je kunt hem een jaartje laten staan (wel af en toe een paar rondjes mee over de parkeerplaats rijden).

Commer 1500: beroemde camper door Keith Richards

Tegenwoordig zie je tweedehands campers van Commer niet veel meer rijden, maar ooit waren ze het Britse antwoord op de Duitse Volkswagen-busjes. Een goedkoper en iets minder degelijk antwoord, dat wel, maar toch al decennialang populair als allroundbus.

Er is een rock ‘n roll-legende waarin The Rolling Stones in een Commer-busje door het land toeren. Keith Richards ligt voor pampus in een camper met precies dezelfde inrichting als deze occasion te slapen achterin, als plots de achterdeuren openzwaaien en hij de rijdende bus uitvalt en een helling afrolt. Ze vinden Keith onder aan de berg, nog steeds voor pampus. Hij had er niks van gemerkt.

volkswagen retro camper commer occasion tweedehands
(Afbeelding: Henny Veenings)

In de loop van de jaren ’70 werd Commer overgenomen door het Amerikaanse Dodge. Sindsdien zijn campers van dit merk een zeldzaam fenomeen op de wegen. Voor wie houdt van een project en een liefde heeft voor legendarische busjes, slaat via deze website voor 6.000 euro zijn slag.

De duurste Volkswagen-occasion van Nederland

Deze occasion is een wél een echte Volkswagen en minstens zo zeldzaam, maar ook een beetje duurder dan bovenstaande Commer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.