Pim Jansen
Pim Jansen Voeding 18 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

5 simpele tips om 600 kilocalorieën per dag te minderen

Wil je afvallen, dan draait het het om minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt. Makkelijk gezegd, niet zo eenvoudig gedaan. Toch hoeft het snijden in het aantal calorieën geen moeizame aangelegenheid te zijn. Zo bespaar je honderden kilocalorieën (kcal) per dag.

Echt, het aantal calorieën binnen jouw dieet ontrafelen en naar beneden brengen is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Kwestie van het reduceren van calorierijke voedselgroepen. Drink je bijvoorbeeld al jaren dagelijks een colaatje? Minder hier dan op, in plaats van het volledig uit je dieet te verdrijven. Je zal merken dat je het uiteindelijk vervangt voor een gezonder alternatief dat jou uiteindelijk hetzelfde gevoel geeft.

Tips om er dag calorieën te besparen

Met deze vijf tips kun je bij elkaar moeiteloos 600 kilocalorieën per dag besparen. Dat is toch al gauw twee dikke Magnums per dag. In principe werkt afvallen hetzelfde als sparen: je moet het doen zonder dat je het echt doorhebt.

1. Kies voor echt fruit en bespaar 140 kcal

Een van de gemakkelijkste manieren om calorieën te schrappen, is door eens kritisch naar jouw drankconsumptie te kijken. Mensen krijgen vandaag de dag zo’n 300 kcal per dag meer binnen dan dertig jaar geleden. De helft hiervan komt van gezoete dranken als vruchtensap en frisdrank. Gooi de drankjes weg en haal je voedingsstoffen uit echt fruit in plaats van sappen. Een halve liter sinaasappelsap bevat 220 kcal. Een sinaasappel? Ongeveer 80. Lees hier waarom opeten beter is dan uitpersen als je wil afvallen.

2. Bespaar 150 kcal met een andere (of geen) saus

Verwissel de guacamole of salsa uit pot tijdens jouw Mexicaanse avond voor een zelfgemaakte saus en bespaar met gemak 150 kcal. Creëer dezelfde besparingen door de mayo te laten staan tijdens de lunchpauze. Andere varianten van de topping-switch: gorgonzola in plaats van geraspte Parmezaanse kaas, dip groenten in hummus in plaats van andere dips en besprenkel salades met licht geroosterde pecannoten in plaats van met olie doordrenkte croutons.

3. Bespaar 130 kcal door niet voor de televisie te eten

Natuurlijk is het verleidelijk om het hele weekend te Netflixen, maar al die uren voor de beeldbuis richten meestal grote schade aan rond je middel. Onderzoekers ontdekten dat mensen op dagen dat ze voor de televisie aten 130 kcal meer binnenkregen dan op dagen dat ze de afstandsbediening links lieten liggen. Als je wil afvallen hoef je dus alleen even op die rode knop van de afstandsbediening te drukken voordat je gaat eten.

4. Geen suiker in de koffie of thee bespaart 64 kcal

Nog altijd veel mensen drinken koffie of thee met suiker. In één suikerklontje zit 16 kcal. Reken twee kopjes per dag met twee klontjes (of vier kopjes met één klontje) en je bespaart al 64 kcal per dag.

5. Kies je eetmomenten en breng het totaal op 600 kcal per dag

Het eten van vezelrijk voedsel met weinig calorieën vóór een maaltijd (denk aan fruit, groenten en soep op basis van bouillon) kan helpen om de totale inname van calorieën te verminderen. Een studie wijst uit dat mensen die vóór hun maaltijd een salade van 100 kcal aten, even later 12 procent minder aten. Maak van je eerste gang daarom een kopje groentesoep of een gemengde salade met vetvrije dressing en maak het afvallen zo een stuk gemakkelijker. Voor de rest kun je simpelweg ook je porties iets kleiner maken.

Afvallen en sporten

Naast gezond eten moet je natuurlijk ook sporten dan wel bewegen om af te vallen. En nee, daarvoor hoef je echt niet per se naar een sportschool. Check deze top 11 sporten waarbij je de meeste calorieën verbrandt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.