Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 18 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze ruige vissers verdienen hun jaarsalaris in een paar weken tijd

Deadliest Catch is een van de populairste series op Discovery. Het leven op zee ziet er spectaculair uit en is tegelijkertijd levensgevaarlijk. Is het geld dat ze verdienen het waard om hun leven te riskeren?

Verschillende generaties groeiden op met Deadliest Catch op Discovery. In de serie staan vissers in het noorden van Alaska centraal. Zij maken jacht op de dure koningskrab om in het korte seizoen veel geld te verdienen.

Deadliest Catch op Discovery

Deadliest Catch gaat echter niet alleen over het vangen van krabben op de Beringzee. Ook het leven op zee en de gevaarlijke omstandigheden staan centraal. Zo zien we regelmatig zwaar weer en flinke ruzies aan boord.

De bemanning loopt vanzelfsprekend het meeste risico tijdens Deadliest Catch. De crew verdient een salaris tussen de 15.000 en 50.000 dollar per seizoen. Die prijzen kunnen overigens verschillen, want niet elk seizoen is even lang. Het ligt aan de quota die gesteld worden door de overheid. De langste seizoenen duren meestal rond de vier weken. Het gehele krabseizoen duurt overigens zo’n drie maanden.

De deckhands, zoals de bemanningsleden worden genoemd, kunnen in korte tijd dus veel geld verdienen. “Mijn bemanning krijgt zo’n 30.000 dollar voor zes weken werk. Vaak is dat een percentage van de totale opbrengst van de vangst”, aldus kapitein Kenny Ribka tegen People.

Solliciteer als krabvisser

Zie je een leventje als in Deadliest Catch wel zitten? Welnu, er is genoeg werk. Je kunt vacatures op internet vinden, maar je kunt ook gewoon in Dutch Harbor, de haven in Amaknak, rondvragen. Je begint als Greenhorn en dan is het opwerken geblazen. Je werkt dan 15 uren per dag en zeven dagen per week, soms wel drie maanden op rij. En als beginner krijg je niet de beste klusjes. Je moet tegen een stootje kunnen, en beschouw dat als een understatement.

deadliest catch
(Afbeelding: Discovery)

Ook verdien je als Greenhorn minder geld, vaak rond de 50 procent van een regulier bemanningslid. Soms ligt dit zelfs rond de 6.000 dollar per trip. Daarbij komen ook nog de kosten voor je uitrusting, eten en een visserslicentie.

Hoeveel geld verdien je als kapitein?

Kenny Ribka, de inmiddels beroemde kapitein uit de serie, verdient natuurlijk veel meer. Tegenover People onthult hij per jaar zo’n 150.000 tot 170.000 dollar binnen te hengelen. Maar er is behoorlijk wat verschil tussen de kapiteins en de schepen waarop ze varen. Zo verdient de bekendste kapitein uit Deadliest Catch, Sig Hansen, tussen de 500.000 en 1.000.000 dollar per jaar volgens Tuko. Deze schatting lijkt ons overigens wel aan de ruime kant. Een boot kan ook buiten het seizoen gebruikt worden om op andere dieren te vissen, waardoor er nog meer te verdienen valt.

Meedoen aan Deadliest Catch levert de kapiteins daarbovenop ook nog geld op. Ze krijgen volgens Pontoonopedia tussen de 25.000 en 50.000 dollar per episode van Discovery.

Dit verdienen de krabvissers uit Discovery-serie Deadliest Catch
(Afbeelding: Discovery)

Hoe dan ook is het geen business zonder risico. Zo zijn er ook seizoenen waarin kapiteins fors verlies lijden. Zo vergaan er soms schepen of vangsten in stormen en dan zijn ze al hun geld kwijt. Een dergelijke boot kan tot 5 miljoen dollar kosten. De schepen die je in The Deadliest Catch ziet, zijn vaak ouder. Deze hebben alsnog een waarde van 2 tot 3 miljoen dollar.

Deadliest Catch zie je op streamingdienst Discovery+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.