Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

De korte oorlogsfilm die Top Gun: Maverick mogelijk maakte

De baanbrekende stunts in Top Gun: Maverick zijn het resultaat van één duidelijke inspiratiebron, zo onthulde cinematograaf achter de blockbuster. Een korte film die je gratis op YouTube kunt checken.

Tom Cruise is een maniak. Niet alleen vanwege zijn rol in Scientology, maar ook in hoe hij steeds zijn eigen grenzen verlegt voor de films die hij maakt.

Tom Cruise gaat de ruimte in

De Mission Impossible-acteur is ondertussen zestig, maar dat weerhoudt de Amerikaan er niet van om zelf zijn stunts te blijven doen. Afgelopen maand deelde hij nog een video van een stunt waarbij hij op een motor van een klif springt. Ook wil hij Rusland achterna en in de ruimte een film op gaan nemen, waarbij Cruise zelfs plannen heeft om een record te vestigen.

Die extreme toewijding levert spectaculaire films op. Top Gun: Maverick maakte indruk met actie in de lucht. Echte actie. Echte gevechtsvliegtuigen. Geen oneindige CGI-show, zoals je anno 2023 wel van dat soort blockbusters gewend bent. Er werd zelfs specifieke camera-apparatuur ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de piloten gefilmd konden worden in hun cockpit. Zes bioscoopkwaliteit-camera’s, en Tom Cruise, in een kleine ruimte gepropt.

tom cruise, top gun maverick, echte straaljagers huren, kosten, budget, f 16
🛩 (Afbeelding: Paramount Pictures)

De inspiratie voor Top Gun: Maverick

Maar wat is je inspiratie als filmmaker als je bezig bent met een baanbrekende film? Als je nieuw terrein verkent? Op die vraag heeft cinematograaf Claudio Miranda, die al het moois in Top Gun: Maverick op je scherm toverde, een intrigerend antwoord.

Miranda werd namelijk geïnspireerd door een ander medium: animatie. Animatie kent natuurlijk geen grenzen: je kunt alles tekenen, hoe bizar of onrealistisch dan ook. Je hebt niet te maken met natuurwetten en de beperkingen van live-action.

Tijdens de 2023 New York Film Critics Circle Awards kreeg Miranda de prijs voor Best Cinematography, uiteraard voor Maverick. De cinematograaf, Tom Cruise en regisseur Joseph Kosinski wilden juist niet het revolutionaire stuntwerk in de originele Top Gun kopiëren.

Paths of Hate

Toch had Miranda een streven, een lat, een inspiratiebron, en die kwam uit een onverwachte hoek. De stunts in Maverick zijn namelijk geïnspireerd door de korte animatiefilm Paths of Hate, van Damian Nenow.

Met die korte film uit 2010 laat de Poolse filmmaker middels luchtgevechten zien wat het effect van woede op de menselijke psyche is. Dat maakt de actie tussen de gevechtsvliegtuigen in een klap menselijk, introspectief. Dat neemt echter niet weg dat Nenow ook wat de actie betreft een spectaculaire achtbaanrit heeft neergezet. De camera vliegt tussen de vliegtuigen heen en weer, in en uit de cockpits.

YouTuber beschrijft inhoud van eerste trailer GTA 6

Een stip op de horizon

Een prestatie van formaat, ook al is het animatie, en daarmee ook een grote inspiratiebron voor het camerawerk in Top Gun: Maverick. Zoals Miranda tegen filmmagazine Indiewire zei: “Als ik de vliegtuigen in Maverick eruit zou kunnen laten zien als het luchtgevecht in Nenows ontwapenende oorlogsportret, dan zou het een live-action film opleveren zoals het grote publiek nog nooit eerder had gezien.”

Oftewel, de stip op de horizon was eindelijk duidelijk. Cruise en co. Hadden eindelijk een streven, een manier gevonden waarop Maverick zich kan onderscheiden van de originele Top Gun, door baanbrekende actie neer te zetten op een eigen manier.

En het goede nieuws? Dat is dat je Paths of Hate volledig op YouTube kunt checken. Geheel gratis. Tien minuten aan spectaculaire actie en meer emotie dan je van een animatiefilm zou verwachten. Gaat dat zien! Top Gun: Maverick kun je overigens streamen op de gloednieuwe streanmingdienst SkyShowTime. Trek in meer actie met gevechtsvliegtuigen? Dan heeft China een opvallende Top Gun-kopie voor je klaar staan.

Polygon

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.