Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Rusland troeft Tom Cruise (en dus Amerika) af met baanbrekende film

Een Russische filmploeg heeft Tom Cruise afgetroefd met een recordbrekende film: The Challenge (Вызов). Het is de eerste film die ooit in de ruimte is opgenomen, en de eerste beelden zijn al onthuld.

Tom Cruise werd afgelopen zomer zestig, maar voorlopig doet de Top Gun-ster het niet rustiger aan. Sterker nog, de acteur gebruikt de Mission: Impossible-films nog steeds om alsmaar grootsere en gevaarlijkere stunts uit te voeren.

Tom Cruise wil letterlijk de ruimte in

Twee weken geleden deelde het gezicht van Scientology nog een video waarin hij van een klif springt met een motor tijdens de opnames van het volgende deel. Het kan echter altijd nog absurder, baanbrekender.

Nu op Netflix: 12 grote nieuwe films, van Tom Cruise tot pratende worsten

Tom Cruise is namelijk van plan om een film in de ruimte op te nemen, onder regie van Bourne Identity-regisseur Doug Liman. Geen green-screen, maar een tripje met SpaceX moet de basis gaan vormen voor de opnames. Universal Pictures-topvrouw Donna Langley deed onlangs al een boekje open over de ambitieuze plannen van de acteur.

Baanbrekend blijven ze, maar toch zal Tom Cruise niet de eerste acteur zijn die voor zijn stunts de ruimte in gaat. De filmster is namelijk afgetroefd door een Russische thriller genaamd The Challenge. Vorig jaar leek het even een race te gaan worden: wie gaat er het eerst de ruimte in met zijn camera’s?

Afgetroefd door Russische film

Dat is ondertussen zo’n drie maanden geleden. Het Russische team achter The Challenge kreeg het afgelopen najaar wel voor elkaar waar Tom Cruise voorlopig enkel nog plannen voor heeft. De scifi-thriller is officieel ‘s werelds eerste (fictie)film waarvoor scènes in de ruimte zijn opgenomen, met echte acteurs en een regisseur. Een soort ruimtewedloop, maar dan op filmvlak. En daarmee dus ook automatisch propaganda. Ondertussen gaat de oorlog in Oekraïne gewoon verder.

Actrice Yulia Peresild en regisseur Klim Shepenko werden aan boord van een Russisch bemand ruimtevaartuig genaamd Sojoez naar het ISS getransporteerd. Aldaar hadden ze twaalf dagen om te filmen. Ze vlogen uiteindelijk terug met dertig uur aan materiaal, waarvoor andere reeds aanwezige kosmonauten gebruikt werden als acteurs en figuranten, met Peresild in de hoofdrol als Zhenya, een hartchirurg.

The Challenge ruimte film
Yulia Peresild (links) en Klim Shipenk (rechts) (Afbeelding: GCTC)

De synopsis van The Challenge luidt als volgt: ‘Kosmonaut Ivanov verliest het bewustzijn terwijl zijn ruimtevaartuig nog onderweg is. Doktoren besluiten dat het nodig zal zijn om een hartoperatie uit te voeren zonder zwaartekracht. Hartchirurg Zhenya Belyaeva, die geen tijd heeft om haar driejarige dochter groot te brengen, bereidt zich voor op de vlucht.’

Baanbrekende trailer van The Challenge (Вызов)

Vanwege het gebrek aan een uitgebreide filmcrew moest de regisseur een hoop zelf doen, waaronder de make-up van zijn geïmproviseerde cast. Uiteindelijk beslaan de historische in de ruimte gefilmde beelden ongeveer 35 minuten van de film, maar we krijgen middels de onderstaande trailer al een eerste voorproefje op de baanbrekende opnames.

Tom Cruise kan nog steeds scoren

Over records gesproken: Tom Cruise hoeft niet geheel de handdoek in de ring te gooien. Na de opnames van Mission: Impossible 8 wil de 60-jarige acteur nog steeds de ruimte in voor het bijzondere project, dat naast Liman nu ook compleet gemaakt is met Mission: Impossible-producent en regisseur Christopher McQuarrie. Bovendien heeft Cruise ambities waar de Russische crew zich niet aan durfde te wagen.

The Challenge ruimte film Tom Cruise
The Challenge (Afbeelding: Central Partnership)

De Top Gun-ster wil namelijk de eerste burger ooit worden die een ruimtewandeling heeft gemaakt. Tja, het blijft Tom Cruise. Je kunt altijd één stap verder gaan dan de concurrentie. The Challenge draait vanaf 12 april in de Russische bioscopen.

ScreenRant

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.