Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Russell Crowe verovert Nederlandse bioscopen met keiharde oorlogsfilm

Russell Crowe en Liams Hemsworth weten te verrassen met een gloednieuwe oorlogsthriller die nu in de Nederlandse bioscopen draait: Land of Bad.

Fans van de betere oorlogsfilm hoefden zich de afgelopen weken niet te vervelen. Naast een nieuwe topserie van de makers van Band of Brothers konden ze ook de beste oorlogsfilm van 2023 op Netflix streamen, maakte op diezelfde dienst een omstreden oorlogsfilm zijn debuut, speelde Anthony Hopkins een prachtrol in een nieuw oorlogsdrama en deed Brad Pitt ook zijn duit in het zakje met een verborgen Netflix-parel.

Russell Crowe in Nederlandse bioscoop

Na al dat geweld kun je nu ook in de oorlogssferen blijven met een gloednieuwe bioscoopfilm: Land of Bad draait namelijk nu in de Nederlandse bioscopen.

Een oorlogsfilm die waarschijnlijk vooralsnog onder je radar is gebleven, maar met grote namen als Russell Crowe en Liam Hemsworth in de hoofdrollen toch direct opvalt.

Wanneer een elite-extractieteam van de Special Forces diep in vijandelijk gebied in een hinderlaag is gelopen, is groentje Kinney (Hemsworth) in de minderheid maar vastbesloten om niemand achter te laten.

Terwijl een luchtaanval nadert, is Kinney compleet overgeleverd aan de begeleiding van drone-piloot Reaper (Crowe), die hem op afstand door de het uiterst dodelijke doolhof in de Filippijnen probeert te leiden. Of, zoals de synopsis het lekker spannend samenvat; “te navigeren door onbekend gevaar, waar elke stap hun laatste kan zijn.”

Oorlogsfilm met verdacht geurtje

Verwacht dus geen rondrennende en knallende Russell Crowe. De ondertussen 59 jaar oude acteur zit in Land of Bad vooral op zijn gat, op een bureaustoel.

Dat gegeven rook toen de eerste trailer voor de oorlogsfilm uitkwam even naar een red flag. Is Land of Bad een gevalletje ‘Bruce Willis die één dag op de set te vinden is en zijn beroemde gezicht laat gebruiken voor de promotie van een verder goedkope en matige film’? Crowe zou lang niet de eerste Hollywood-ster zijn die op zijn manier met minimale effort een prettig pensioen bijeen schraapt.

Het feit dat Land of Bad een relatief onervaren regisseur achter de camera heeft staan hielp ook niet in het wegnemen van die zorgen. Gelukkig draait de oorlogsfilm nu dus in de bioscopen, ook in Nederland.

Scores op Rotten Tomatoes

Oftewel: Rotten Tomatoes staat vol recensies. Daar scoort de oorlogsfilm een matige 57 procent. Oftewel: slechts 57 procent van alle critici, 35 tot nu toe, heeft de Land of Bad een zes of hoger gegeven. Op IMDb scoort de film met Liam Hemsworth een prima maar niet spetterende 6.5.

Een score die ook de consensus op Rotten goed lijkt samen te vatten; Land of Bad is duidelijk geen Oscars-materiaal, maar wel beter dan de meeste B-films in dit genre.

Land of Bad heeft een nogal ongelukkige titel, maar dit is wel een heel vermakelijke film. Hemsworth en Crowe acteren goed samen en de finale is een echte nagelbijter. Dit is zeker een bioscoopbezoekje waard,” aldus Aaron Peterson van The Hollywood Outsider.

Ook filmrecensent Nestor Bentacor is enthousiast: “Een effectieve, goed gemaakte actiefilm die naar een hoger niveau wordt getild door het acteerwerk van Russell Crowe.”

The Daily Beast noemt de film “the bro-iest bro-fest that ever bro’d“, maar “ik zeg dat met veel meer genegenheid dan neerbuigendheid.”

Perfect voor in de bioscoop

Het is vooral Crowe die continu geprezen wordt. Hemsworth levert een generiekere rol af, als we de critici en reacties van het grote publiek moeten geloven.

Conclusie? Oorlogsfilm Land of Bad ontstijgt zonder twijfel het recente B-film-werk van Bruce Willis en lijkt als simpele thriller daadwerkelijk meeslepend en spectaculair te zijn, zonder al te veel diepgang.

Zolang je niet meer dan dat verwacht, belooft eigenlijk iedereen een spectaculaire achtbaanrit. Precies: perfect voor in de bioscoop. Gelukkig draait Land of Bad de komende tijd nog in de Nederlandse bioscopen.

Trek in een degelijke oorlogsfilm die je gewoon thuis kunt streamen? Check dan ons overzicht van de beste oorlogsfilms op Netflix, Disney+, Videoland en HBO Max.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.