Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Netflix zet grote kanshebber Oscars volledig gratis op YouTube

In aanloop naar de Oscars verrast Netflix vriend en vijand door één van de grote kanshebbers volledig gratis op YouTube te zetten: Nimona.

Op 11 maart worden de Oscars weer uitgereikt. Oppenheimer versus Barbie, of wordt het toch onze favoriete underdog, Past Lives? In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet waar je alle kanshebbers voor Best Picture kunt streamen.

Netflix gaat voor Oscar met Nimona

Ook in de categorie voor Best Animated Feature Film barst de strijd los. Alhoewel het nieuwe en misschien wel laatste meesterwerk van anime-legende Hayao Miyazaki de gedoodverfde winnaar lijkt te zijn, heeft Netflix dit jaar ook een opvallende kanshebber.

Dan hebben we het over Nimona, oorspronkelijk een productie van de in 2021 door Disney gesloten animatiestudio Blue Sky Studios. De 3D-animatiefild werd meermaals uitgesteld en uiteindelijk geannuleerd. Een nu met de Oscarnominatie in het achterhoofd haast absurd idee.

Gelukkig werd het project gered door twee kleinere studio’s en pakte Netflix de wereldwijde distributie op. De rest is geschiedenis. Met een ijzersterke Rotten Tomatoes-score van 93 procent doet de animatiefilm zeker niet onder voor het werk van Disney of Pixar.

Of, zoals recensente Gissane Sophia concludeert: “Nimona is van begin tot eind een opmerkelijke delight, met verbazingwekkende animatie en uitzonderlijke acteerprestaties van de hele cast.”

Middeleeuws futurisme

De film speelt zich af in een tegelijkertijd futuristische en middeleeuwse wereld en gaat over Nimona, een ondeugende tiener die van gedaante kan verwisselen. Wanneer een ridder wordt beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan, is Nimonaa de enige die hem kan helpen zijn onschuld te bewijzen. Klein probleem: hij heeft gezworen wezens als zij te vernietigen.

Het leverde dus een Netflix Original vol kleurrijke en spectaculaire animatie op, een avontuur dat de makers een hoop lof, hoge cijfers en nu dus een Oscarnominatie opleverde. Met onder andere Spider-Man: Across the Spider-Verse en dus de nieuwe Ghibli is de concurrentie haast absurd sterk, maar Netflix gooit niet zomaar de handdoek in de ring.

Gratis op YouTube te streamen

Sterker nog, de streamingdienst heeft een opvallende zet gedaan waar jij nu van kunt profiteren, juist ook als je geen abonnement op Netflix hebt. In een poging de film verder te promoten in aanloop naar de Oscars heeft het bedrijf Nimona namelijk volledig op YouTube gezet. Ja, geheel gratis te streamen:

Sla dus snel je slag, want de kans is groot dat Netflix Nimona na de Oscars weer van YouTube afhaalt. Benieuwd naar de andere genomineerde films? Check dan dit artikel. Of check de omstreden Nederlandse oorlogsfilm waarmee Netflix op dit moment aan het scoren is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.