Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 20 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De Playstation 6 is dichterbij en wordt duurder dan je denkt

Nadat Sony bevestigde dat de Playstation 5 ‘bejaard’ begint te worden, heeft een gereputeerde leaker nu een ontnuchterende analyse van de het prijskaartje van de Playstation 6 gedropt. Een duivels dilemma voor Sony.

Door een aanhoudend chiptekort was het aanvankelijk praktisch onmogelijk om een Playstation 5 te bemachtigen. Pas zo’n twee jaar na de officiële lancering van de console kon je enigszins normaal je lokale winkel binnenlopen en een exemplaar aanschaffen.

Sony bevestigt: Playstation 5 is op leeftijd

Die pittige beginperiode heeft ook impact op het heden. Het voelt alsof we nog maar net de PS5 in huis hebben en de nieuwe generatie aan games nog maar net op gang is gekomen, maar de feiten onderschrijven het tegendeel: de Playstation 5 begint al bejaard te worden.

De console is eind dit jaar vier jaar oud. Ter vergelijking: de vorige generatie consoles werd na zeven jaar vervangen. Voeg daar het gegeven aan toe dat Sony in 2020 al intern aangaf dat deze generatie korter zou gaan duren en we kunnen alweer bijna gaan uitkijken naar de PS6.

Sterker nog, de Japanse techgigant bevestigde de situatie afgelopen indirect zelf. Sony gaf tegenover aandeelhouders aan dat de PS5 al in de ‘latter stage‘ van zijn levenscyclus zit.

Overlappende generaties

Een vervelend nieuwtje voor fans die net eindelijk de investering in een Playstation 5 hebben gedaan, zeker gezien het aantal grote first party-games voor de console tot nu toe karig is en spellen nog maar net begonnen zijn met het volledig benutten van de hardware-kracht van de machine.

Gelukkig verdwijnt de PS5 niet direct wanneer de Playstation 6 onthuld wordt. Het chiptekort waar de huidige Playstation mee te kampen had zal waarschijnlijk ook zijn opvolger teisteren, waarmee de generaties hoogstwaarschijnlijk opnieuw flink zullen overlappen.

Leaker onthult slecht nieuws Playstation 6

Bovendien heeft een doorgaans betrouwbare leaker al slecht nieuws over de console. Terwijl fans massaal klagen dat Sony en Microsoft al veel te vroeg over de volgende generatie consoles beginnen te praten, meldt de gereputeerde insider Kepler op Twitter dat Sony en Microsoft een duivelse keuze zullen moeten maken: óf de Playstation 6 en volgende Xbox worden extreem prijzig, of de extra hardware power wordt minimaal.

De grote boosdoener achter die dynamiek? Hardware-kosten. Tijdens de vorige console-generaties werden componenten zoals transistors en opslaggeheugen op rap tempo goedkoper, waardoor Sony en Microsoft hun marges konden vergroten en dus voor hetzelfde geld met een nieuwe console meer power konden bieden.

Die heerlijke prijstrend is echter al een tijdje gestopt met dalen. Oftewel: de Playstation 6 zal significant duurder worden als Sony desondanks die trendbreuk een veel krachtigere console wil lanceren, óf de prijs blijft enigszins gelijk en we krijgen enkel een minimale upgrade.

PS5 kopen? Schroom niet

Een duivels dilemma dat het des te irritanter maakt dat consolemakers het nu al over de volgende generatie hebben: de huidige hardware van de PS5 en Xbox Series X is nog niet eens volledig benut.

“Forceer ontwikkelaars eerst maar eens om hun games beter te optimaliseren, voordat je ze meer rekenkracht voorschotelt”, merkt een Redditor bijvoorbeeld op.

Ben je toch nu nog in de markt voor een PS5? Dat is zeker gezien de aankomende lancering van GTA 6 niet meer dan logisch, en bovendien allesbehalve een slechte beslissing.

Zelfs met een aankondiging eind 2025, op zijn vroegst, zou de PS6 waarschijnlijk pas eind 2026 gelanceerd worden. Again: op zijn vroegst. Voeg daar onvermijdelijke tekorten aan toe en je hebt nog jaren plezier van je aankoop. Dus tja, laat je niet gek maken door het feit dat we het nu al massaal over de nieuwe generatie consoles hebben. Dat gebeurt helaas/gelukkig elke generatie. Check in de tussentijd ook het laatste nieuws over de PS5 Pro, ja, nóg een aankomende console van Sony.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.