Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 7 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Officiële vacature GTA 6 brengt datum van release in vizier

Een opvallende vacature van Rockstar Games brengt de datum van release van GTA 6 verder in het vizier. Nieuws dat fans nou niet bepaald vrolijk stemt.

GTA 5 werd aanvankelijk aangekondigd voor begin 2013, maar kwam uiteindelijk uit op 17 september 2013. Logischerwijs zijn fans er dan ook bang voor dat we na meer dan tien jaar wachten later met GTA 6 aan de slag kunnen gaan dan nu het geval lijkt te zijn.

Laatste loodjes GTA 6

Rockstar Games heeft al zijn medewerkers opgedragen terug naar kantoor te keren voor de laatste loodjes van de ontwikkeling van GTA 6, mede om verdere leaks te voorkomen.

Geen thuiswerkerij meer dus. GTA 6 werd al een jaar voor de onthulling geteisterd door grootschalige leaks. Zelfs de uiteindelijke trailer lag al uren voor de officiële planning op straat.

Soms lijkt het echter Rockstar zelf te zijn dat details aan het lekken is. Fans wachten nog steeds op een releasedatum, want de eerste trailer van GTA 6 had het enkel over ‘2025’. Nu lijkt het erop dat we naar een specifieker timeframe kunnen gaan kijken. Oplettende fans hebben namelijk een veelzeggende vacature van Rockstar Lincoln gespot.

Veelzeggende vacature Rockstar

De dochteronderneming is op zoek naar lokalisatie-tester voor het Russisch. Iemand die dus checkt of GTA 6 geheel correct vertaald is naar die taal. Dat is niet zo spannend, maar het volgende detail uit de vacature wel: Rockstar Lincoln heeft het over een functie voor bepaalde tijd met een contract van 12 maanden.

Rockstar localisation job position might suggest that GTA VI will be released in the next 12 months.
byu/TwistLT inGTA6

Gezien het feit dat Rockstar op dit moment slechts één groot project aan het afronden is en het beleid om alle sub-studio’s bij de afronding van AAA-titels te betrekken, bestaat er weinig twijfel dat de geadverteerde positie betrekking heeft op de ontwikkeling van Grand Theft Auto 6, ook al wordt het spel zelf nooit bij naam genoemd.

Voeg daar het feit aan toe dat het testen en checken van lokalisatie altijd één van de allerlaatste stappen in het ontwikkelingsproces van games is, en opeens zegt die indicatie van twaalf maanden meer dan je op het eerste oog zou verwachten. De datum komt in het vizier.

Slecht nieuws datum van release

De beschrijving van de vacature en een simpele rekensom lijken dus de mogelijkheid uit te sluiten dat GTA 6 in het eerste kwartaal van 2025 uitkomt, gezien we al in maart zitten. In die zin kun je deze vacature als slecht nieuws interpreteren: de opvolger van GTA 5 komt op zijn vroegst uit in het tweede kwartaal van 2025. Een zomerse lancering voor een zomerse setting?

Juich echter niet te vroeg. Een terugblik op de vorige games in de langlopende reeks leert ons namelijk dat Rockstar zelden zijn eigen deadlines haalt. Slechts één deel in de serie slaagde erin om in de eerste helft van het betreffende jaar uit te komen, en alle GTA’s hebben minstens één grote vertraging opgelopen.

GTA 6 tijdens de feestdagen?

Dus ja, hoewel alles er nu nog op wijst dat GTA 6 nog in de eerste helft van 2025 uit gaat komen, is de kans aanwezig dat Rockstar Games alsnog gaat besluiten om de game door te schuiven naar de feestdagen van 2025. Een überhaupt altijd lucratievere datum om games uit te brengen, die ook nog eens meer ademruimte in de afronding van de mega-ambitieuze game oplevert. Een beslissing die je helaas een no-brainer zou kunnen noemen.

Ach, we wachten al meer dan tien jaar, wat zijn die extra maanden dan nog? In de tussentijd kun je gelukkig er al voor zorgen dat GTA 5 er net zo mooi uitziet als GTA 6 en jezelf zo voor de gek houden…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.