Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 18 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is GTA 6: hacker lekt 90 video’s van nieuwe Grand Theft Auto

Na jaren aan slappe geruchten heeft een hacker vanuit het niks negentig video’s van GTA 6 gelekt. Het internet is in rep en roer.

Gamers wachten al bijna tien jaar op GTA 6. Rockstar Games laat vooralsnog vrijwel niks los over het project, waardoor hongerige fans elke vermeende hint of gerucht als groot nieuws zien. Van opvallende vacatures tot duidelijk neppe screenshots.

Hacker onthult GTA 6

Vandaag is dan ook een bijzondere dag. Een hacker die zichzelf ‘teapotuberhacker’ noemt en ook claimt de hacker achter het Uber-drama van afgelopen week te zijn, heeft namelijk maar liefst negentig (!) video’s van GTA 6 gelekt.

De beelden zijn gedeeld op het forum GTAForums, waar je ze op eigen risico (!) ook kunt downloaden. Zoveel nepvideo’s in elkaar zetten om gamers voor de gek te houden zou al een absurd grote klus zijn, maar de video’s zien er ook nog eens geloofwaardig uit. Het schreeuwt GTA. Van de menuutjes tot de graphics.

De video’s beslaan verschillende fases van de ontwikkeling van de game. Sommige tonen enkel een personage dat aan het lopen is, andere zijn duidelijk enkel simpele animatie-tests.

Pulp Fiction

Vooralsnog vallen twee gelekte video’s echt op. De eerste is een Pulp Fiction-achtige scène. We zien twee speelbare personages, Lucie en Jason, die samen een restaurant overvallen en de gasten bezighouden tot de politie arriveert, om er uiteindelijk vandoor te gaan in een politieauto.

Beelden lijken echt

Van de graphics en de animatie tot de aanwezige ontwikkelingsmenuutjes: het kan bijna niet anders dan dat deze beelden compleet legit zijn, zo is ook het internet het met elkaar eens. Er zijn zelfs video’s waarin je één van Rockstars zelf ontwikkelde development tools in actie ziet.

Ook opvallend: de personages in de video’s dragen soms pistolen in hun hand en een geweer op hun rug. Daarmee lijkt het er sterk op dat Rockstar het ‘inventory-systeem’ van Red Dead Redemption 2 gaat gebruiken. Oftewel: je kunt slechts een paar wapens meenemen, in plaats van de vrijwel onbeperkte ruimte voor je wapenarsenaal uit GTA 5.

Stripclub: GTA-klassieker

Een tweede belangrijke video is een stripclub-level. Een verplicht nummertje voor elke GTA, maar dit keer valt op hoe ontzettend volgepropt de club is met door de computer aangestuurde personages. Je kan er door sterk verbeterde hardware op rekenen dat GTA 6 veel levendigere en omvangrijkere mensenmassa’s zal bevatten.

Vers van de pers: meer beelden

De leaks zijn op het moment van schrijven slechts drie uren oud. Redditors en andere fans zijn druk bezig met het doorploegen en analyseren van de gelekte video’s, screenshots en andere bestanden.

We raden je aan om de subreddit r/GTA6 te checken. Daar kun je de gelekte video’s vinden, doordat andere gebruikers de beelden op YouTube hebben gezet. Ook houdt een moderator daar een lijstje bij van opvallende zaken die in de video’s zijn gespot.

Je kunt hoe dan ook met vrijwel 99 procent zekerheid claimen dat het hier om de real deal gaat. Houd echter tijdens het checken van de beelden in je achterhoofd dat we het hier over een game in ontwikkeling hebben. Als je niet omver geblazen wordt door de graphics, dan is dat niet gek.

En Rockstar dan?

En Rockstar? Rockstar zal ongetwijfeld compleet in paniek zijn. Vooralsnog zijn er nog geen video’s neergehaald door de ontwikkelaar. Fans hopen er bijna op, want dat zou indirect een bevestiging zijn dat de gelekte gameplay van GTA 6 inderdaad echt is.

Wat een dag… Na jaren aan slappe geruchten en overduidelijk neppe leaks hebben gamers opeens een omvangrijke goudmijn in handen gekregen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Ondertussen doet één van de beste gamejournalisten van dit moment nog een duit in het zakje:

GTAForums

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.