Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 18 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

8 tips om je fitness-vorm terug te krijgen na de luie zomer

We hebben een heerlijk zonnige zomer achter de rug. Heb jij daardoor iets te vaak op het terras gezeten, en weet je inmiddels niet meer hoe de sportschool er van binnen uitziet? 8 tips om weer terug in je fitness-routine te komen.

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om weer terug in je fitness-routine te komen. Hoe begin je (weer)? De belangrijkste stap: kom van de bank af, trek je sportkleding aan, en ga gewoon.

Weer terug in je fitness routine

De onderstaande tips gaan je verder helpen.

1. Wacht niet op motivatie

Zit jij met een speciaalbiertje in de ene hand en een portie bitterballen op de bank te wachten tot je eindelijk motivatie hebt om weer naar de gym te gaan? Dan schiet het niet op. Motivatie is geen magisch verschijnsel dat je ineens hebt. Vaak krijg je motivatie door te starten. Dus wacht niet op motivatie, maar neem zelf het initiatief.

Geen workout-motivatie? Dit is het geheim van Chris Hemsworth

2. Gebruik een trainingsschema

Als je weer in de flow wil komen, is het geen aanrader om zomaar iets te doen in de sportschool. Trainen aan de hand van een goed trainingsschema is verstandiger, omdat je dan precies weet wat je moet doen. Houd ook vooral je progressie bij, zodat je ziet dat je sterker wordt. Dat zorgt weer voor nieuwe motivatie, wedden?

3. Loop niet te hard van stapel

Ja, aan het begin van het jaar zwaaide je met de zwaarste gewichten en deed je moeiteloos squats met 120 kilo. Vergeet echter niet dat je afgelopen zomer de sportschool niet van binnen gezien hebt, en meer biertjes dan barebells hebt geteld. Loop dus niet te hard van stapel. Laat je ego thuis, zoek naar een gewicht dat past bij jouw huidige niveau, en bouw je trainingen weer rustig op.

4. Reken uit hoeveel eiwitten je nodig hebt

Hard trainen betekent veel eten. En dan doelen we voornamelijk op eiwitten, want jouw spieren hebben voldoende proteïnen nodig om te groeien. Hier reken je jouw eiwitbehoefte uit.

Eet jij niet genoeg eiwitten? Dit zijn de gevolgen van een eiwittekort

5. Verdiep je in de oefeningen die je doet

Het kan geen kwaad om de oefeningen in je trainingsschema nog eens onder de loep te nemen. Voer jij ze nog goed uit? Een goede uitvoering is belangrijk om blessures te voorkomen. Op YouTube staan talloze video’s waarmee je jouw uitvoering kunt checken. Vertrouw je het niet? Schakel dan hulp in van een personal trainer.

Pro-tip: film jezelf eens als je in de sportschool staat en je een oefening uitvoert. Zo zie je precies wat je goed (en eventueel fout) doet.

6. Vraag niet te veel van jezelf

Heb jij als doel gesteld om drie keer in de week te gaan sporten, maar merk je dat je dat niet redt? En ben je daardoor telkens weer teleurgesteld in jezelf? Stel je doel dan bij. Hetzelfde geldt wanneer je aan jouw lichaam merkt dat je niet goed herstelt van je trainingen.

7. Ga in zee met een personal trainer

Lukt het je echt niet om je oude routine weer op te pakken? Trek dan een personal trainer aan zijn mouw. Stel samen een voedingsplan op, plan trainingen in, en voor je het weet heb je zelf weer de motivatie om te knallen.

8. Geef slaap prioriteit

Een laatste tip: zorg ervoor dat jouw nachtrust prioriteit krijgt. Slaap voldoende, het liefst minimaal 7,5 uur per nacht. Genoeg slaap is essentieel om jouw lichaam goed te laten herstellen van die zware trainingen. Daarnaast zorgt een goede nachtrust voor een flinke portie nieuwe energie, waardoor je tijdens jouw volgende training weer maximaal kunt strijden.

5 veel gemaakte fouten in de sportschool volgens een personal trainer

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.