Pim Jansen
Pim Jansen Boeken 18 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Boek over Peter R. de Vries van vriendin is niet helemaal fris’

Kees van der Spek, oud-collega en goede vriend van Peter R. de Vries, is niet te spreken over het gedrag Tahmina Akefi. Zij onderhield jarenlang een relatie met de vermoorde misdaadverslaggever en brengt daar binnenkort een boek over uit. Van der Spek vindt dat ‘niet heel fris’. „Volgens mij breng je daar meer verdriet mee teweeg dan dat ze daar iemand mee helpt.”

Ook doet Tahmina Akefi haar relatie met Peter R. de Vries groter voorkomen dan die daadwerkelijk is geweest, denkt Kees van der Spek. Hij zei dat in de nieuwe podcastaflevering van De Geboden van Slagter en Dresselhuys. Akefi ligt de laatste tijd onder vuur vanwege haar mediaoptredens.

Kees van der Spek: ‘Relatie was vaak aan en weer uit’

„De vriendin, of partner zo je wilt, van Peter R. de Vries gaat met een boek komen. Maar veel mensen zeggen daarover: waar heeft ze dat voor nodig? Moet ze dat wel doen? Ze wil in de aandacht komen. Hoe denk jij daarover?”, vroeg Cisca Dresselhuys aan Kees van der Spek. De misdaadverslaggever en goede vriend van Peter R. de Vries stak zijn mening niet onder stoelen of banken.

„Het bijzondere is dat we haar tijdens al die jaren dat ze een relatie had, bijna niet gezien hebben. Nooit eigenlijk. En ik heb Peter nauwelijks over haar gehoord, moet ik eerlijk zeggen. Ik begreep ook dat het vaak aan en weer uit was”, zegt hij over de relatie die Tahmina Akefi met Peter R. de Vries had.

‘Tahmina Akefi maakt het nu heel groot’

Het ging in ieder geval niet om een ‘constante’ relatie, zegt Van der Spek. „Dus ik denk dat ze het nu postuum heel groot maakt. Maar ik vind het niet altijd heel fris wat daar gebeurt”, is hij stellig.

Hij vindt het verder ‘een beetje’ afkeurenswaardig dat zij nu met een boek komt over haar relatie met Peter R. de Vries. „Ik wist natuurlijk wel van haar bestaan en de relatie, maar ik had niet het idee dat het allemaal zo groot was.”

Meer verdriet dan troost

Jan Slagter, die samen met Cisca Dresselhuys de podcast maakt, haakt daarop in. Hij is het eens met de woorden van Kees van der Spek. „Nee, de bladen hebben er bijvoorbeeld nooit mee uitgepakt”, waarmee hij lijkt te suggereren dat dat wél was gebeurd als de relatie écht serieus was geweest.

Kees van der Spek vindt het opmerkelijk dat Akefi zich al die jaren dat ze een relatie had met Peter R. de Vries afzijdig hield en na zijn dood juist niet. „Nu is ze opeens heel erg op de voorgrond. Dat moet ze natuurlijk zelf weten. Maar volgens mij brengt ze daar meer verdriet mee teweeg dan dat ze daar iemand mee helpt.”

Afgelopen jaar vertelde Van der Spek tegen Metro hoe hij 2021, het jaar dat een bizarre wending kreeg toen zijn goede vriend Peter R. de Vries werd doodgeschoten, had beleefd.

Het jaar van Kees van der Spek: ‘We dachten: Peter is dood, dat kan niet anders’

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.