Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 25 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Nieuwe releasedatum’ GTA 6 is nieuw rampscenario voor fans

Sinds de recordbrekende onthulling van GTA 6 kijken fans reikhalzend uit naar de volgende mijlpaal: de aankondiging van een concrete releasedatum voor de game. Een nieuw artikel van het gereputeerde online gaming-magazine Kotaku brengt helaas slecht nieuws.

De eerste trailer voor het spel noemde ‘2025’, maar specifieker dan dat is het nog niet geworden. Althans, officieel dan. De geruchtenmolen draait namelijk op volle toeren. Van schoonmakers die vermeende plannen zouden hebben gelekt tot gamers die elk individuele frame uit de trailer ontleden: de GTA 6-gekte neemt het internet over.

Terug naar kantoor voor GTA 6

Nu is er eindelijk concreter nieuws te melden, na alle vage speculatie en anonieme bronnen. Tussen al die vage updates door heeft het gereputeerde online gamingmagazine Kotaku nu concreet nieuws om te melden. Alleen is het niet nieuws waar je vrolijk van wordt…

Onlangs gaf Rockstar Games, de studio achter de Grand Theft Auto-reeks, zijn werknemers de opdracht om weer op kantoor te komen werken. Dag remote werken, dag hybride werken; gewoon weer terug naar de pre-pandemie-situatie. Niet zonder reden, overigens. GTA 6 is al meermaals geteisterd door leaks en gestolen data. Op afstand aan een nieuwe game werken maakt het een stuk lastiger om dat te voorkomen.

Op naar 2026

Helaas meldt Kotaku nu op basis van meerdere geverifieerde en interne bronnen dat zelfs dat massale terugkeren naar kantoor hoogstwaarschijnlijk niet gaat kunnen voorkomen dat GTA 6 zijn deadline niet gaat halen. Sterker nog: intern houden ze er bij Rockstar al rekening mee dat het spel wellicht richting 2026 wordt verschoven.

GTA 6 releasedatum lek schoonmaker
Vice City in GTA 6 (Afbeelding: Rockstar)

Een drastische delay, al helemaal met de context dat Rockstar intern de lente van 2025 als streven had. Men hoopt nog steeds dat de schade tot 2025 beperkt kan blijven, maar dat de game achter ligt op schema is helaas een feit, zo melden betrouwbare bronnen.

Diezelfde bronnen weten ook te melden dat Rockstar mede vanwege dat gevaar iedereen terug naar kantoor wil hebben. De leiding van Rockstar is hierdoor nerveus en bezorgd dat de game niet in 2025 uitkomt en naar 2026 verschuift, en pusht daarom voor een einde van het remote werken. De aanname daarin is dat met zijn allen samen zwoegen op kantoor voor een efficiëntere eindsprint zal zorgen.

Last-minute duidelijkheid

Lang verhaal, kort: de huidige interne planning van Rockstar werkt nog steeds richting een lancering van GTA 6 in de lente van 2025, maar interne bronnen achten de kans zeer groot dat het eerder herfst van dat jaar wordt. Uitstel naar 2026 ligt al op tafel bij het management als een Plan B.

Hoe gezond en ‘crunch‘-loos Rockstar de werksituatie van werknemers wil behouden zal waarschijnlijk een grote factor worden in welke timing het gaat worden. Je hoeft in ieder geval niet snel op duidelijkheid vanuit het bedrijf zelf te rekenen: Rockstar staat er bekend om dat het vaak zeer last-minute dit soort knopen doorhakt. De cijfers liegen er echter niet om: praktisch elke GTA is de afgelopen decennia uitgesteld.

Ach, we wachten al zo lang, een extra jaartje kan er ook nog wel bij! Wist je trouwens dat onlangs al het eerste nummer van GTA 6 is gelekt? Die luister je hier.

.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.