Noah Korevaar
Noah Korevaar Netflix 29 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort met gratis GTA-games en ontluikt nieuwe toekomst

In de aanloop naar GTA 6 is Netflix recordcijfers aan het scoren met drie Grand Theft Auto-klassiekers. Games die ook jij gratis kunt bemachtigen.

Na de onthulling van GTA 6 kijken we allemaal reikhalzend uit naar de release. Vooralsnog laat Rockstar echter weinig los over dergelijke plannen, naast het feit dat de game ‘ergens in 2025’ gaat uitkomen.

Netflix zet in op games

Na jaren aan geruchten, leaks en speculatie blijft het dus vooral een kwestie van geduld hebben. Toch zijn vele fans al massaal een Grand Theft Auto-game aan het spelen, en dan hebben we het niet eens over GTA 5. Nee, Netflix houdt fans al een maand zoet.

De streamingdienst staat vooral bekend om het aanbieden van films en series, maar Netflix heeft veel bredere ambities. Al voor de pandemie gaf de CEO van het bedrijf aan dat niet Disney+, maar Fortnite de grootste concurrent van de streamingdienst is. Elke minuut dat jij gamet zit je immers niet op Netflix.

De afgelopen jaren is de gigant dan ook stilletjes begonnen met het aanbieden van gratis games. Dat begon met vooral crappy mobiele spelletjes, maar het bedrijf werkt ook aan zogenaamde ‘Triple A’-games. Grootse ervaringen, van het niveau Assassin’s Creed en Call of Duty. Na het aantrekken van vele grote namen uit de gamingindustrie heeft Netflix meer dan 90(!) games in ontwikkeling.

Netflix pakt recordcijfers met GTA

Daar gaan abonnees de komende jaren de vruchten van plukken, maar in de tussentijd heeft het bedrijf al een gaming-hit van jewelste te pakken. Netflix begon eind vorig jaar met het aanbieden van drie geremasterde Grand Theft Auto-delen: San Andreas, Vice City en III. Alledrie gratis te downloaden op je smartphone of tablet, mits je een Netflix-abbo hebt. In dit artikel leggen we je uit hoe.

Nu blijkt hoe succesvol die zet is. De Amerikaanse gigant meldde eerder deze maand al aan aandeelhouders dat het de meest succesvolle gamelancering van Netflix tot nu toe is geweest. Het onderzoeksbureau Appmagic is in de data gedoken en heeft keiharde cijfers opgeduikeld.

De drie GTA-games zijn in totaal meer dan 18 miljoen keer gedownload op iOS en Android. De klassieker San Andreas is met afstand het meest gedownload, met 11,6 miljoen installs, gevolgd door Vice City (4,1) en GTA III (2,4).

GTA Netflix cijfers
Het effect van GTA (Afbeelding: Appmagic)

Dat zijn getallen waar menig gamesfabrikant enkel van kan dromen. Sure, het gaat om gratis games, maar desalniettemin laten de megacijfers de power van de GTA-franchise én de potentie van de gaming-ambities van Netflix zien.

Pas het begin

Toch is dit succesverhaal pas het begin, zo benadrukt het bedrijf zelf. Het beschreef gaming tegenover aandeelhouders als een klein onderdeel van het bedrijf “en zeker nog niet materieel” ten opzichte van tv en film. Achter de schermen worden er miljarden aan besteed om daar verandering in te brengen. Wie weet kijken we over tig jaar meewarig op dit moment terug, terwijl we al streamende een nieuwe GTA-killer van Netflix op onze televisie aan het spelen zijn.

Zo speel je gratis GTA-games met je Netflix-abonnement

Benieuwd naar de top tien populairste games die gratis via Netflix te spelen zijn? Check dan hier een overzicht. Daar staat echter een hoop troep tussen, dus check ook vooral even onze aanraders. Je kunt al verrassend veel toptitels spelen!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.