Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 17 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Verborgen parels: deze 5 topgames speel je nu gratis dankzij Netflix

Netflix biedt abonnees een verrassend sterk aanbod aan gratis games, zonder advertenties of microtransacties. We leggen je uit waar je ze kunt vinden en tippen meteen vijf verborgen pareltjes.

Het aanbod in de streamingmarkt is ontzettend versplinterd. Elke streamingdienst doet zijn uiterste best om een geheim wapen te vinden. Een verschilmaker waardoor je een abonnement neemt, in plaats van op een concurrent.

Netflix blundert

Waar Disney+ het bijvoorbeeld vooral moet hebben van megafranchises als Marvel, Star Wars en een bibliotheek vol oude klassiekers, heeft Netflix niet een rijke geschiedenis als filmstudio om op te teren. In plaats daarvan investeert het relatief jonge bedrijf vooral in games.

Klein probleem: niemand weet daar vanaf. Althans, bijna niemand. Onlangs bleek uit onderzoek dat slechts 1 procent van alle abonnees van Netflix gebruik maken van de games die de streamingdienst aanbiedt.

Dat is niet zo gek. Ten eerste zitten de spellen best verstopt in de app van Netflix. Bovendien bestond het aanbod aanvankelijk vooral uit crappy mobiele games, waardoor het eerder spam dan een verrijking van je gebruikservaring leek.

Pareltjes

Sindsdien is het bedrijf echter flink gaan investeren in andere titels, en heeft Netflix zelfs een gamestudio overgenomen. De grote rode N geeft dus niet op.

Gelukkig maar, want er zitten echt pareltjes tussen. We hebben vijf games voor je geselecteerd die je nu direct als abonnee kunt gaan spelen, zonder extra kosten, microtransacties, advertenties of addertjes onder het gras. Een premium speelervaring dus.

Zo vind je de games

Eerst leggen we je nog even uit waar je de games kunt vinden, want Netflix maakt het je niet makkelijk.

  1. Open de Netflix-app op je smartphone en tablet, en scrol naar beneden tot je de rij met games aantreft. Er is geen specifiek tabblad waar je ze kunt vinden
  2. Klik op het spel dat je wilt spelen. Vervolgens wordt automatisch de App Store of de Play Store (afhankelijk van je apparaat) geopend, waar je zonder extra kosten het spel in kwestie kunt downloaden
  3. Het spel wordt nu gedownload als separate app, die je dus buiten Netflix om opent. Je kunt ze wel herkennen aan het kleine Netflix-logootje in de icoontjes
  4. Als je het spel opstart, dan wordt je gevraagd om in te loggen met je Netflix-account. Dat hoef je maar één keer te doen
  5. Bingo! je kunt beginnen met gamen

De beste games op Netflix

Allemaal leuk en aardig, maar welke games uit het ondertussen vrij omvangrijke aanbod zijn nou echt de moeite waard? We zetten vijf verborgen pareltjes voor je op een rijtje.

Into the Breach

Into the Breach is hét bewijs dat Netflix meer te bieden heeft dan simpele mobiele spelletjes. Deze dijk van een strategische videogame is niet voor niks ook beschikbaar op bijvoorbeeld PC. De laatste restanten van de menselijke beschaving wordt bedreigd door gigantische monsters die onder de aardbodem leven. Je zult met mechs er alles aan moeten doen om ze tegen te houden. Het levert verslavende en vooral uitdagende turn-based actie op. Een soort schaken, maar dan next-level.

Moonlighter

Moonlighter is nog een voorbeeld van een volwaardige speelervaring die ook op de computer en andere consoles beschikbaar is. Het is één van de beste RPG’s van de afgelopen jaren, en je kunt ‘m dus gratis en zonder advertenties spelen op je telefoon of tablet. Moonlighter draait de clichés van RPG’s om. Dit keer ben jij de eigenaar van de winkel waar de held van het verhaal zijn wapens en potions haalt. ‘S nachts verzamel je spullen in grotten en andere gevaarlijke locaties, om ze vervolgens overdag voor een mooie meerprijs aan je klanten te verpatsen.

Exploding Kittens

Exploding Kittens pakt het iets kleinschaliger aan, maar liefhebbers van het kaartspel weten wat voor pareltje dit is. Verzamel meerdere vrienden met Netflix, download het spel en begin aan een hilarisch multiplayer-potje. Maximaal vijf spelers doen er met actiekaarten alles aan om te voorkomen dat zij een nucleaire tijdbom in hun schoot geworpen krijgen. Er zitten zelfs exclusieve Netflix-kaarten in deze editie. Overigens komt de streamingdienst later dit jaar ook met een adaptatie in de vorm van een serie. Niet slecht voor een geinig vormgegeven kaartspelletje dat begon als een bescheiden Kickstarter.

Stranger Things 3: The Game

Netflix gebruikt ook eigen franchises als basis voor verrassend sterke games. Stranger Things 3: The Game is een goed voorbeeld van zo’n pareltje. Het spel ziet eruit als een NES-game, en dat bedoelen we op de meest positieve manier mogelijk. Het is een echte arcade-brawler, die perfect bij het tijdperk past waarin de show zich ook afspeelt. Heerlijk!

Shooting Hoops

Oké, soms heb je gewoon zin in een kort spelletje. Onderweg in het OV, of terwijl je in de rij staat in de supermarkt. Dan is een simpele mobiele game alles wat je nodig hebt. Gelukkig heeft Netflix met Shooting Hoops de perfecte oplossing voor dat soort situaties, maar dan zonder de advertenties waarmee dit soort spelletjes normaliter volgepropt zitten. Het idee is ontzettend simpel: je hoeft enkel een basketbal in de basket te gooien. Keer op keer. Wat steeds moeilijker wordt. Het werkt ontzettend verslavend, dus je bent gewaarschuwd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.