Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 5 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is GTA 6: verrassende trailer onthult modern Vice City

Na meer dan tien jaar wachten is de eerste trailer voor GTA 6 eindelijk officieel uitgebracht. Welkom in Vice City, zoals je de stad nog niet kende.

Iets eerder dan verwacht, ironisch genoeg opnieuw door gelekt beeldmateriaal, maar dat mag de pret niet drukken.

GTA 6 is officieel onthuld

In plaats van dinsdagmiddag om 15:00 lag de trailer voor de langverwachte opvolger van GTA 5 al in de nacht van maandag op dinsdag op straat. Toen besloot Rockstar Games de officiële versie dan ook maar uit te brengen.

En hoe! Ten eerste: ja, de game die we jarenlang in gerucht-artikelen GTA 6 hebben genoemd, gaat ook gewoon zo heten. GTA VI.

Met Tom Petty’s Love is A Long Road als instant sfeermaker trapt de trailer af. We zien de twee protagonisten Jason en Lucia, waarmee we al kennismaakten in de vorig jaar gelekte beelden, door een ander soort American Dream scheuren. Vice City is inderdaad het decor van GTA 6; de Grand Theft Auto-versie van Miami, Florida.

Trailer toont hedendaags Vice City

Alhoewel we Vice City al in eerdere games konden verkennen, ziet de virtuele stad er in deze nieuwe game compleet anders uit. Je speelt in het heden. Een rommelige, gruizige en ietwat pijnlijk herkenbare versie van het heden, niet de super smooth, kleurrijke jaren 80-versie van Vice City uit eerdere games.

Soundtrack GTA Dit is GTA 6 trailer officieel gelekte GTA 5 DLC en Bully
(Afbeelding: Rockstar Games)

Ook is het duidelijk dat GTA 6 weer op treffende wijze de hedendaagse (pop)cultuur op de hak gaat nemen. Door de trailer heen zitten TikTok en Instagram Live-momenten verweven, maar dan met beelden van de minder mooie kanten van Amerika.

Beperkt voorproefje

Hoe dat precies een rol gaat spelen in de gameplay zelf is nog onbekend. Überhaupt weten we na deze trailer nog relatief weinig over hoe GTA VI gaat spelen. Ja, we zien een overval, achtervolgingen op straat, zeer diverse locaties, beveiligingscamera-beelden en heerlijk expressieve NPC’s, maar het blijft vooral bij een voorproefje.

Dit is GTA 6 trailer officieel gelekte GTA 5 DLC en Bully
(Afbeelding: Rockstar Games)

De toon is in ieder geval gezet. GTA 6 is eindelijk officieel. Een moment waar gamers meer dan tien jaar op hebben zitten wachten. Plus: de game ziet er vooralsnog ongelooflijk goed uit.

“Grand Theft Auto VI gaat naar de staat Leonida, de thuisbasis van de in neon gedrenkte straten van Vice City en verder in de grootste, meest meeslepende evolutie van de Grand Theft Auto-serie tot nu toe,” aldus Rockstaraldus Rockstar.

Slecht nieuws: releasedatum in 2025

Is er dan ook slecht nieuws? Soort van. Het einde van de officiële trailer onthult dat GTA VI ergens in 2025 uit gaat komen, op de Playstation 5 en Xbox Series X / S Stiekem wisten we dat al dankzij eerdere leaks, maar het blijft een bittere pil: ook 2024 blijft GTA-loos. Gelukkig komt Netflix in de tussentijd ook met GTA-games.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.