Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 19 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

PS5 Pro is verbluffend en precies op tijd voor GTA 6, blijkt uit leaks

Vergeet de Xbox Series X en de reguliere Playstation 5. De aankomende Playstation 5 Pro gaat de competitie verbrijzelen, zo blijkt uit gelekte specificaties. En hij lijkt op tijd te zijn voor GTA 6.

Tijdens de feestdagen van 2020 belandde de Playstation 5 in de schappen. Althans, dat was de bedoeling. Door het aanhoudende chiptekort en de enorme vraag naar de console bleef het jarenlang lastig om een exemplaar te bemachtigen, met alle gevolgen van dien. Scalpers doken op elke nieuwe voorraad, webshops moesten gaan werken met lotingen en criminelen zagen ook hun kans schoon.

Playstation 5 Pro komt eraan

Anno 2024 kun je gelukkig over het algemeen gewoon je lokale winkel binnenlopen en een PS5 aanschaffen. Een console met ondertussen helaas weer relatief verouderde hardware. Wat de doorontwikkeling van technologie betreft is vier jaar helaas een flinke periode, waarin een hoop verandert. Denk alleen al aan de opkomst van AI de afgelopen paar jaar.

Hoog tijd dus voor een opfrisbeurt, en die gaat de Playstation 5 krijgen ook, precies op tijd voor de release van GTA 6. Nieuwe bronnen bevestigen geruchten die eerder dit jaar al opdoken: Sony is van plan om tijdens de aankomende feestdagen de Playstation 5 Pro te gaan lanceren. Het doel van de fabrikant? Een gereputeerde bron meldt dat het Sony’s streven is om de PS5 Pro dé console te maken om GTA 6 op te spelen, de grootste game aller tijden. De verwachte verkoopcijfers van de langverwachte GTA 5-opvolger zijn zo astronomisch dat partijen als Sony een buitenkans ruiken.

Specificaties lekken van alle kanten

Naast een verwachte lancering in november dit jaar zijn nu ook de specificaties van de nieuwe Playstation gelekt. Dit is niet de eerste keer dat de vermeende hardware van de nieuwe console op straat ligt, maar dankzij de bevestiging vanuit meerdere hoeken wel de meest concrete en betrouwbare. Naar verluidt gaat het om specs die onlangs naar ontwikkelaars zijn gestuurd, die op basis daarvan games voor de PS5 Pro kunnen gaan ontwikkelen.

De cijfers: het gelekte document claimt dat de PS5 Pro 45 procent sneller kan renderen dan zijn voorganger, de reguliere PS5.

GTA 6 releasedatum lek schoonmaker
Vice City in GTA 6 (Afbeelding: Rockstar)

Nu gaan we even wat abracadabra oplepelen: “2-3x Ray-tracing (x4 in sommige gevallen), 33.5 Teraflops, PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling) upscaling/antialiasing solution,” en “custom machine learning architecture en AI Accelerator, supporting 300 TOPS of 8 bit computation / 67 TFLOPS of 16-bit floating point.”

Kunstmatige intelligentie en teraflops

Ja, kunstmatige intelligentie en machine learning hebben ook de wereld van gaming bereikt. In het geval van de PS5 Pro kun je alle getalletjes vergeten en vooral onthouden dat de nieuwe hardware met behulp van AI nog veel scherpere beelden op je beeldscherm kan toveren, tot wel 8K. Geen kartelrandjes meer, en dat is toch wel prettig bij langverwachte games als GTA 6.

Ook vallen de teraflops op, een manier om de rauwe kracht van een console uit te drukken. De Xbox Series X is op dit moment nog ’s werelds meest krachtige console, met 12 teraflops. De console won destijds van de PS5, die slechts 10.3 teraflops in huis heeft. De PS5 Pro gaat daar naar verluidt dus drie keer overheen, met maar liefst 33.3 teraflops. Een gigantische upgrade waarmee Sony dus de titel van ’s werelds meest krachtige console terug kan eisen. Althans, volgens de geruchten. Hoe vaak ze ook opduiken en hoeveel vermeende bronnen er ook hun plasje overdoen; tot Sony officieel de PS5 Pro aankondigt, kun je het beste alle berichten met een korrel zout nemen.

Devkits de deur uit

Naar verluidt is Sony nu bezig met het uitsturen van devkits, testversies van de PS5 Pro met hardware die dicht op de real deal zit. Een ding dat we nu wel al zeker weten, is dat de nieuwe console prijzig zal gaan worden. Deze Pro-upgrade markeert de eerste generatie van Playstation waarin chips amper goedkoper zijn geworden, mede vanwege het hardnekkige chiptekort van de afgelopen jaren.

Eindelijk GTA 6, maar dan heb je ook wat

Combineer die context met de verwachting dat de Pro enorm krachtig wordt, en je kunt rekenen op een pittig prijskaartje. Maar goed, dan heb je ook wat: de ultieme manier om na meer dan tien jaar wachten GTA 6 te gaan spelen. Tien jaar waarin je hopelijk goed hebt kunnen sparen… Daarover gesproken: check ook het laatste nieuws over de verwachte releasedatum van die game.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.