Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 jan 2024
Leestijd: 6 minuten

Hier stream je de Oscar-nominaties voor Beste Film

De genomineerden voor de Oscar voor Best Picture zijn bekend. Tien verrassende topfilms. We zetten ze voor je op een rijtje, inclusief waar je ze kunt streamen en kijken.

Op zondag 10 maart worden voor de 96e keer de Oscars uitgereikt aan de beste films van afgelopen jaar. Vooral Oppenheimer scoort nu al flink met maar liefst dertien nominaties.

De beste films van 2024 volgens de Oscars

Tien films maken kans om de Oscar der Oscars te winnen, die voor Best Picture. Beste Film dus. Een flink aantal van die kansmakers kun je al streamen, sommige draaien nog in de bioscoop. We zetten alle tien voor Best Picture genomineerde blockbusters voor je op een rijtje, inclusief waar je ze op dit moment kunt kijken, of dat nou op Netflix of in de lokale bioscoop is.

Oppenheimer

In tegenstelling tot Barbie is deze helft van Barbenheimer nog niet op een reguliere streamingdienst te vinden. De dramafilm is het wachten of huren echter meer dan waard. Christopher Nolan wist en megapubliek de bioscopen in te krijgen voor een film tjokvol drama, dialogen en geschiedenis. Het leven van Oppenheimer, de vader van de atoombom, door de lens van Nolan; wat wil je nog meer? De film is genomineerd voor maar liefst dertien Oscars.

🍿 Oppenheimer is te zien in de bioscoop en te huur bij Pathé Thuis

Past Lives

Wat ons betreft is dit de beste film van alle voor Best Picture genomineerde titels die we al in Nederland hebben kunnen zien. Celine Song maakt haar regiedebuut met een ronduit schitterend in beeld gebracht verhaal over twee jeugdvrienden die na decennia weer met elkaar in contact komen. Song wisselt moeiteloos tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten, ondersteund door een prachtige soundtrack en acteerprestaties die de cast direct tot grote namen maakte.

🍿 Past Lives is te zien in de bioscoop en te huur bij Pathé Thuis

Poor Things

Yorgos Lanthimos is geen doorsnee regisseur. Dat wordt nog maar weer eens extra duidelijk in Poor Things, een fantasievolle komedie over Bella Baxter, een vrouw die na haar zelfverkozen dood gereanimeerd wordt door een wetenschapper. Jup, dat is hoe deze unieke kijkervaring begint. Het wordt echter nog veel gekker, en op de een of andere manier levert het nog een meeslepende topfilm op ook. Weer eens wat anders!

🍿 Poor Things is te zien in de bioscoop 

Maestro

Bradley Cooper had het er maar druk mee; de 49-jarige alleskunner schreef, regisseerde, produceerde en speelt dus de hoofdrol in Maestro, een passieproject over het leven van de legendarische componist Leonard Bernstein. Een indrukwekkende dramafilm, die helaas door de release op Netflix niet de aandacht kreeg die het verdiende. Behalve de neus van Cooper dan.

🍿 Maestro is te zien in de bioscoop en op Netflix

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese is opnieuw terug met een ellenlange dramafilm. Killers of the Flower Moon benut zijn speelduur echter van begin tot einde en is zeker je tijd waard, zo bewijst de nominatie voor Best Picture maar weer. Scorsese vertelt het waargebeurde verhaal van het Osage terreurbewind en de moorden op de familie van Mollie Burkhart voor hun oliegeld en headrights. Met een sterrencast waar je U tegen zegt.

🍿 Killers of the Flower Moon is te zien in de bioscoop en op Apple TV+

The Holdovers

The Holdovers is eigenlijk een kerstfilm, maar laat dat feit je er niet van weerhouden om ‘m snel te gaan checken. Paul Giamatti speelt één van de beste rollen uit zijn al omvangrijke oeuvre in deze aanstekelijke komedie. De Billions-acteur speelt dit keer een norse leraar klassieke talen, die gedwongen wordt om tijdens de kerstvakantie de leerlingen te begeleiden die niet naar huis zijn gegaan. Je weet wel, van Harry Potter. De rest gaan we niet verklappen, want de resulterende scenario’s en banden tussen de norse leraar en zijn leerlingen zijn komediegoud.

🍿The Holdovers is te zien in de bioscoop

Barbie

Tja, de kans is klein dat je ‘m nog niet hebt gezien na de duizelingwekkende recordcijfers van afgelopen jaar, maar dit meesterwerk van Greta Gerwig is ondertussen gelukkig ook te streamen. Na alle praise is het des te absurder dat Greta Gerwig en Margot Robbie zelf niet genomineerd zijn, zoals de zelf wel genomineerde Ryan Gosling eerder deze week al treffend aankaartte.

🍿Barbie is te zien op HBO Max

Anatomy of a Fall

Anatomy of a Fall is een heerlijk winterse dramafilm die zich afspeelt in de Franse Alpen en een rechtbank. Sandra Hüller speelt een vrouw wiens man op mysterieuze wijze te overlijden komt tijdens hun skivakantie. Hun op zijn zachtst gezegd niet zo soepele huwelijk ligt opeens onder een vergrootglas, want is ze wel zo onschuldig als ze beweert? Een tour du force wat acteerwerk betreft. Niet voor niets is Anatomy of a Fall in totaal voor vijf Oscars genomineerd.

🍿Anatomy of a Fall is te zien in de bioscoop en op Pathé Thuis

American Fiction

American Fiction is gebaseerd op een boek van Percival Everett, genaamd Erasure. De film vertelt het verhaal van een gefrustreerde professor en auteur genaamd Thelonious Ellison. Hij besluit om onder een pseudoniem een boek te schrijven die de draak steekt met beledigende stereotypen omtrent de zwarte cultuur. Maar dan groeit het ironisch bedoelde werk opeens uit tot een megahit. Satirisch hoogstandje met Jeffrey Wright in de hoofdrol, die eindelijk na vele bijrollen een echte leading man-rol te pakken heeft. Ook impressive: dit is het regiedebuut van Cord Jefferson. Dan meteen genomineerd worden voor de Oscar voor Best Picture is natuurlijk de droom van elke filmmaker.

🍿American Fiction is helaas in Nederland nog nergens te zien

The Zone of Interest

Tussen alle oorlogsseries die op de planning staan voor de komende maanden door komt ook nog Zone of Interest uit, een nu al controversiële oorlogsfilm uit de koker van Jonathan Glazer. Na Sexy Beast en Under the Skin weet je dat je altijd wat speciaals van de Brit kunt verwachten. Zijn nieuwste werk volgt nazi-commandant Rudolf Höss terwijl hij en zijn vrouw hun droomleven proberen op te bouwen in een nieuw huis net buiten de poorten van Auschwitz. Een gruwelijk contrast en perspectief, dat zeker na de eerste trailer al voor de nodige ontsteltenis zorgde.

🍿Zone of Interest is helaas in Nederland nog nergens te zien

Meer kijktips en Oscars

Benieuwd naar alle voor een Oscar genomineerde titels van dit jaar? Check hier het officiële overzicht. Of stream de nieuwe true crime-docu van Netflix waar iedereen het over heeft.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.